2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Bajnai: jó kereset csak a jó teljesítménnyel járjon együtt
Bajnai: jó kereset csak a jó teljesítménnyel járjon együtt

Bajnai: jó kereset csak a jó teljesítménnyel járjon együtt

Bajnai: jó kereset csak a jó teljesítménnyel járjon együttNem az a baj, ha a piaci versenyben részvevő, de köztulajdonban lévő vállalat vezetője jól keres, baj akkor van, ha ez nem párosul a cég jó teljesítményével – felelte újságírói kérdésre Bajnai Gordon miniszterelnök szerdán, egy budapesti tájékoztatón. „Azért kezdeményeztem, hogy hozzák nyilvánosságra az állami és önkormányzati társaságoknál felső vezetők jövedelmét és szerződési viszonyait, mert több ügy kapcsán, így a BKV-nál is az látszott, hogy nagyon nincs rend ebben a kérdésben” – jelentette ki a miniszterelnök. Hozzátetette azt is, hogy ” helyenként a közpénzekkel való olyan bánásmód alakult ki, amely a pofátlanság kategóriájába esett”.
 
Az állam dolga az, hogy ha már ez bekövetkezett, próbálja elejét venni, hogy a jövőben ne lehessen a közpénzekkel felelőtlenül bánni, ezért kellett hétfőn közzé tenni a vezetői jövedelmekről szóló információkat – hangsúlyozta Bajnai Gordon.

Bajnai Gordon jelezte, hogy a kormány a saját hatáskörében tovább kíván menni, így a nemzeti vagyonkezelőnél és azoknál a minisztériumoknál, amelyek közvetlenül irányítanak állami vállalatokat nézzék meg, vajon túllépnek azokon a normákon, amelyeket korábbi kormányrendelet állapított meg, például a végkielégítések indokoltsága, mértéke, időbeli terjedelme esetében.

Az is fontos, hogy ezen a konkrét problémán túl alakuljon át az állami és önkormányzati irányítás gyakorlata legyen átlátható és számon kérhető, legyen világos, hogy milyen elvek alapján dőlnek el a fizetések és a végkielégítések – folytatta a miniszterelnök.

A közvagyont ugyanúgy jól kell működtetni mint a magánvagyont, sőt erkölcsi alapon még jobban – jelentette ki Bajnai. Bejelentette: felkérte a pénzügyminisztert és rajta keresztül a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt, hogy a következő hetekben készítsenek részletes felmérést, és ezután a fejlett piacgazdaságokban honos vállalatirányítási gyakorlatot alakítsák ki az állami tulajdonú cégeknél.

Bajnai Gordon közölte: az a vállat, amely állami támogatást szeretne kapni, legyen az közlekedési vállalat, vagy pályázó önkormányzati vállalkozás, az alaptámogatáson túl csak akkor jöjjön többlettámogatásért, ha alkalmazza a legkorszerűbb, átlátható vállalatirányítási gyakorlatot.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…