2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

A kávéfüggőség jelei, és amit tehetünk ellene

A kávé-, pontosabban a koffeinfüggőség egy igen gyakori állapot, hiszen a koffein az alkohol mellett a második legelterjedtebb pszichoaktív drognak számít. Ez többek közt azt is jelenti, hogy a koffein a lelki hatások mellett nem ritkán testi tüneteket szintén produkál.

Melyek a kávéfüggőség jelei?

A kávéfüggőség jelei alatt főként a koffein hiánya miatt fellépő lelki tünetek értendők, melyek rendszerint ahhoz kapcsolódnak, hogy még nem jutottál az életmentő nedűhöz.

A függőség egyik leginkább szembetűnő jele, hogy ébredés után addig szinte képtelen vagy gondolkodni és kedvesnek lenni máshoz, amíg nem hajtottad le az első csésze kávédat. Ennek lehet oka az ébredéskori fejfájás is, ami szintén a koffeinfüggőség tünete, ugyanis jelzi, hogy a szokásos reggeli koffeinadag nélkül a szervezeted szinte képtelen magához térni.

Szintén szembetűnő jel, ha ideges vagy a napi kávéd elfogyasztása előtt, ugyanis ez azt jelenti, hogy a jó közérzet eléréséhez már elengedhetetlenül fontos az adott mennyiségű koffeinbevitel.

A kávéfüggőség testi tünetei közé sorolhatjuk a kézremegést, a reszketést, a szédülést, az izzadást, a gyomorégést, a puffadást, az emésztési zavarokat, valamint az álmatlanságot.

Ha a fenti tünetekből többet is észlelsz magadon, akkor itt az ideje visszavenned a kávéfogyasztásból, vagy valami alternatívát keresni helyette. Szerencsére már Európában is egyre ismertebb a matcha tea, amivel tökéletesen kiváltható a reggeli kávé.

A kávémegvonás tünetei

A koffeinfüggőségtől megszabadulni nem egyszerű folyamat, hiszen a koffeinmegvonás igen kemény tünetekkel járhat. Többek közt kínzó fejfájással, ingerlékenységgel, fáradtsággal és a koncentrálóképesség csökkenésével kell számolnia annak, aki megpróbálja elhagyni a koffeint.

Éppen ezért nem is javasolt a hirtelen kávémegvonás, hiszen a súlyos tünetek miatt sokan nagyon hamar feladják a leszokási törekvéseiket. Ezért a legjobb, amit tehetsz, ha fokozatosan csökkented a napi koffeinbevitelt. Ennek igen praktikus módja, ha legalább a napi egyik kávédat a fent is említett matcha teára cseréled.

Miért igyál matcha teát kávé helyett?

Egy átlagos csésze kávé 95 mg koffeint tartalmaz, míg ezzel szemben egy csésze 1 gramm matcha porral készített matcha tea mindössze 35 mg-ot. Ezen felül a matcha tea tartalmaz egy ún. L-theanine nevű vegyületet, aminek köszönhetően a koffein nem egyszerre szabadul fel a véráramban, hanem fokozatosan, így egész nap biztosítja a megfelelő energiaszintet.

Ezen felül a matcha teának az egészségre is számos pozitív hatása van, például felgyorsítja az anyagcserét, magas antioxidáns tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert, stabilizálja a vércukorszintet, valamint növeli a koncentrációt és csökkenti a stresszt.

Ha te is szeretnéd megtapasztalni a matcha tea áldásos hatásait, az M Matchától be tudod szerezni a saját adagodat./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…