2023. 09. 27. szerda

Adalbert
1 EUR 391 HUF
1 GBP 450 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Életmód / Medicina
  • »
  • Korábbi kábítószer-használók és egy orvos osztotta meg tapasztalatait a drogok káros hatásairól

Korábbi kábítószer-használók és egy orvos osztotta meg tapasztalatait a drogok káros hatásairól

Konferenciát tartott a Drogmentes Világért Alapítvány a 36. Kábítószer-ellenes világnaphoz kapcsolódóan. A rendezvény létrejöttében segített a Szcientológia egyház is. Mivel az alapítvány elkötelezett támogatói, a konferencia idejére díjmentesen biztosították közösségi termüket Váci úti központjukban.

 

A világnap és egyben az esemény célja, hogy az illegális kábítószer-fogyasztást visszafogja, hiszen ez hazánkban is egyre növekvő problémát jelent. Ennek hatása egyaránt érződik az intézmények és a családok életében.

 

Korábbi drogfogyasztók mellett egy orvos is felszólalt a konferencián, melynek keretén belül kitértek arra is, hogy a gyerekek egyre könnyebben és egyre korábban találkoznak a drogokról szóló propagandával.

 

Gárdus Bence, sportoló és fitness edző elmondta, hogy ami korábban csak egy jó bulinak tűnt, később kiderült, hogy maradandó károkat okozhat. Éppen ezért barátjával úgy döntöttek, végleg leteszik a drogokat. Ezt követően pedig az igaz adatokat felhasználva több ismerősének is segített ebben. Elmondása szerint csak akkor van esély ténylegesen leszoktatni valakit a drogokról, ha az illető maga is eldöntötte azt. E miatt az őszinte érdeklődés, baráti beszélgetés és a valós tájékoztatás a kulcs.

 

Dr. Lenkei György megosztotta saját tapasztalatait orvosként, magánemberként és apaként is.

 

Elmondta, hogy a droghasználók valójában nem rossz emberek, egyszerűen csak rossz megoldást találtak a problémáikra. Sajnos ezt erősítik azok a hamis reklámok, melyek szerint a drog majd jobb szellemi állapotba juttatja a személyt, miközben csak egy testnek tekintik, amit ellazíthatnak vagy felpörgethetnek. Sajnos sok esetben még olyan verziókat is készítenek a szerekből, amelyeket nem nyilvánítanak egyből illegálisnak, hiszen létezésükről még nem tudnak. Dr. Lenkei György beszélt még a drogszemélyiségről, valamint az előadása végén ismertette az olyan fontos pozitív „drogokat”, mint amilyen az elismerés, a segítség, a szeretet vagy a sport. Egy teljes listát hozott ezekről, és kihangsúlyozta: „Mindig lehet újrakezdeni. Minden megmentett élet óriási nyereség.”

 

A konferencián Szabó Judit marketingszakember is felszólalt, aki ex-droghasználóként segített a történetével arról, hogyan lehet eljutni a függőségig, és hogyan lehet kijutni a csapdából. Személyes sztorija mindenkit megérintett, hiszen ő valóban testközelből járta meg a poklot, majd lett belőle sikeres nő, feleség és anya. Legfontosabb tanácsai közé tartozott a biztonságos környezet megteremtése, az ítélkezésmentes párbeszéd és a jó kommunikáció. Utolsó gondolata tökéletesen tükrözte az est célját, miszerint a legnagyobb hiba, amit elkövethetünk az, ha nem beszélünk róla.

 

A rendezvény végén záporoztak a kérdések, és többen is kifejezték, hogy a jelenlegi drogpropagandát mennyire felháborítónak tartják. Éppen ezért a résztvevők elmondták, milyen fontosnak tartják a Drogmentes Világért Alapítvány munkáját. Többen rendeltek tájékoztatócsomagokat, és kérték, hogy legyenek még hasonló rendezvények.

 

Öröm volt látni, mennyien szeretnének csatlakozni az alapítvány céljához, azaz, hogy előbb érjenek el az igaz adatokkal a gyermekekhez, mint a drogok.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek