2021. 12. 3. péntek

Ferenc, Olívia
1 EUR 364 HUF
1 GBP 428 HUF

Kardiovaszkuláris területen a világ 55. legjobb egyeteme a Semmelweis

Több szakterületen is javított korábbi pozícióján a Semmelweis Egyetem a „US News Best Global Universities” 2022-es rangsorában.
Az egyetem idén is 8 orvos- és egészégtudományi szakma tekintetében került fel a listára, mindegyik területen az első helyen állva hazai szinten. A legjobb helyezést a tavalyihoz hasonlóan a „Kardiológia és kardiovaszkuláris rendszer” szakterületi rangsorban érte el, ahol a legutóbbi pozíciójához képest 32 helyet javítva immár az 55. helyen található.

A „US News Best Global Universities” 2022-es világrangsorának 8 szakterületi listájára került fel a Semmelweis Egyetem. Idén is a „Kardiológia és kardiovaszkuláris rendszer” kategóriában érte el a legjobb helyezést, ahol egyedüli magyar egyetemként jegyzik: a tavalyi 87. helyén 32 pozíciót javítva immár a világ 55. legjobbja lett ezen a területen. 2020-ban még a 112. helyezést érte el, vagyis két év alatt 57 helyet lépett előre. A listán olyan intézményeket utasított maga mögé, mint a Heidelbergi Egyetem, a Cambridge Egyetem, vagy az Utrechti Egyetem. Az első helyen a Harvard Egyetem található.

Az egyes indikátorok elemzéséből látható, hogy kardiovaszkuláris a szakterületen kiemelkedő az egyetemi közlemények nemzetközi szintű idézettsége, ebből a szempontból a Semmelweis Egyetem a 4. a világon. (Az erre vonatkozó mutató azt vizsgálta, hogy az egyetemhez köthető összes, ezen a területen megjelent tudományos közlemény mekkora része tartozik a világ legtöbbet idézett publikációinak felső egy százalékába.) A nemzetközi együttműködést tekintve az intézmény a 6., míg az úgynevezett „normalized citation impact” (normalizált idézettség hatás) terén a 15. az intézmény a szakterületen. (Ez az egyes közlemények hasonló korú, típusú (article/review) azonos szakterületű közlemények átlagos idézettséghez viszonyított arányát mérő indikátor.)

Kardiológia és kardiovaszkuláris rendszer témában a 2016-2020 közötti időszakot tekintve a Semmelweis Egyetem kiemelt szerzői közé tartozik dr. Merkely Béla rektor, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója (idézettség: 3540, publikációs száma: 181, „Highly Cited” közlemények száma: 5); dr. Ferdinandy Péter tudományos és innovációs rektorhelyettes, a Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet igazgatója (idézettség: 1712, publikációk száma: 30, „Highly Cited” közlemények száma: 7); valamint dr. Maurovich Horvat Pál, az Orvosi Képalkotó Klinika igazgatója, a Radiológiai Tanszék vezetője (idézettség: 836, publikációk száma: 68).

Jelentősen, 34 helyet lépett előre az egyetem Endokrinológia és metabolizmus területén, ahol egyedüli magyar intézményként szerepelve a rangsorban immár a 121. helyen áll. Itt a „sokat idézett cikkek százalékos aránya, amelyek a legtöbbet idézett 1% közé tartoznak” nevű indikátor esetében érte el az egyetem a legjelentősebb fejlődést. Emellett az egyetem ezen a szakterületen a legjobb 100 közé tartozik a konferenciák, a normalizált idézettség hatás és a nemzetközi együttműködés indikátoraiban is.

A korábbi helyezéséhez képest szintén előre lépett az intézmény a Biológia és biokémia (312. hely a tavalyi 321. után), a Sejtbiológia (198. hely a tavalyi 202. után), a Klinikai orvostudomány (198. hely a tavalyi 200 után), valamint a Molekuláris biológia és genetika (344. hely a tavalyi 345. után) rangsorban is. Ideg- és viselkedéstudomány terén a 324., Onkológia terén pedig a 218. helyen áll a Semmelweis Egyetem.

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Öt plusz egy dolog, amit nem tudtál a tejről „A tej élet, erő, egészség”, „csupa erő, csupa izom, minden reggel tejet iszom!” és még sorolhatnánk s…

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum