2024. 03. 4. hétfő

Kázmér
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Magyarországon a Miskolci Egyetem az első, ahol elérhetőek a csomagolásmentes vízautomaták

Magyarországon a Miskolci Egyetem az első, ahol elérhetőek a csomagolásmentes vízautomaták

Nem csak beszélnek róla, tesznek is érte – Magyarországon a Miskolci Egyetem az első, ahol elérhetőek a csomagolásmentes vízautomaták

 

A Miskolci Egyetem campusán mutatták be az ország első vízautomatáit, melyek csomagolásmentesen kínálnak prémium minőségű vizet. Az innovációnak köszönhetően az egyetem diákjai és munkatársai számára már elérhető a lehetőség, hogy kulacsaikat friss, szűrt vízzel töltsék meg, környezetbarát módon. A bevezetése fontos lépés a Miskolci Egyetem fenntarthatósági stratégiájában, a Smart&Green Campus megteremtésében.

Magyarország kivételes helyzetben van a vízellátást tekintve: minden településen van vezetékes ivóvíz, köszönhetően annak a több mint 65 000 ezer kilométert is meghaladó vízhálózatnak, amely a lakosság számára biztosítja a vezetékes vízellátást. Ráadásul a magyar vezetékes ivóvíz nagyon jó minőségű, sok helyen ásványvíz minőségű víz folyik a csapokból.

Mindezek ellenére hazánkban rengeteg, többnyire PET palackba csomagolt víz fogy: a magyarok évente átlagban 130 liter palackozott vizet isznak fejenként, ami súlyos környezeti terhelést jelent, hiszen óriási mennyiségű csomagolási hulladék keletkezik általa. A vízautomata erre a súlyos problémára nyúlt megoldást, hiszen csomagolás nélkül biztosít friss és prémium minőségű vizet, melyet nemcsak megszűr, hanem kezel is, amennyiben az alapvíz minőségileg kifogásolható. A mai magyar vízvezetékhálózat bekötővezetékei helyenként felújításra szorulnak, az esetleges elöregedésből eredően kioldódó anyagok, a hálózati sajátosságok okán kialakuló ún. pangóvíz, valamint az ezeket semlegesítő fertőtlenítő klór megváltoztatják a csapból kifolyó víz ízét, színét, esetleg szagát. A technológia az esetlegesen a csapvízbe kerülő szennyeződéseket úgy távolítja el, hogy megőrzi a vízben található értékes oldott ásványi anyag tartalmat, valamint – ahol szükséges a víz minősége miatt – az előkezelés során beállítja a víz pH értékét.

A vízautomata nyáron jelent meg a vízpiacon, első körben éttermekben és vendéglátóegységekben, de a mai nappal már a Miskolci Egyetemen is elérhető, az 5 darab frissen átadott automatának köszönhetően.

A Miskolci Egyetem egyik legfontosabb célja, hogy fenntartható módon működjön, és egy valóban smart&green oktatási környezetet alakítson ki a diákok és az oktatók, kutatók, munkatársak számára. Ennek a stratégiának az egyik eleme, hogy visszaszorítsuk a keletkező csomagolási hulladék mennyiségét, elérjük a PET-mentességet. Mi is jól tudjuk, a víz csomagolás nélkül a legjobb – nem csak egy alternatíva, hanem szükségszerű megoldás a műanyagszennyezés jelentette globális problémára. Reméljük, hogy a  vízautomaták kihelyezésével más egyetemeknek is példát mutatunk azzal, hogy nemcsak beszélünk a fenntarthatóságról, hanem teszünk is érte.” – mondta el a sajtóeseményen prof. dr. Szűcs Péter, a Miskolci Egyetem általános és tudományos rektorhelyettese.

A vízautomatát a 100%-ban magyar tulajdonú ismert borsodi cég vezette be, amely a magas újrahasznosított tartalommal bíró alumíniumdobozos termékeivel már eddig is élen járt a körforgásos gazdaság eléréséért folytatott küzdelemben.

“A környezettudatosság és egészségmegőrzés érdekében meg kell változtatnunk azt, ahogy az ivóvízről, a csapvízről gondolkozunk. Magyarországon a vezetékes hálózat által biztosított ivóvíz nagyon jó minőségű, így teljesen felesleges palackokkal és szállítással terhelni a környezetünket. Annak érdekében, hogy mindig ugyanazt a minőségű és finom ízű csomagolásmentes vizet érhessük el, idén nyáron bevezettük az innovatív vízszűrő- és vízkezelő technológiával készülő  csapokat, melyek mind ízében, mind összetételében az ország minden pontján ugyanazt a prémium vizet biztosítják az éttermekben, szállodákban, munkahelyeken. Az automaták fejlesztésével most újabb lépést tettünk a fenntarthatóság elérése érdekében, melyeket kiemelt partner oktatási intézményünkben, a Miskolci Egyetemen mutathatunk be először.” – mondta el Szabó Diána,  senior brand manager.

Az  automaták használata nagyon egyszerű, a széles körben használt kulacsok méretéhez igazodva, 500 és 750 ml hűtött, szűrt, szénsavas vagy szénsavmentes vizet vásárolhat belőle bárki kártyás fizetéssel.

Ha Magyarország lakosságának 10%-a fél évig nem vásárolna PET palackot, hanem kulacsból inná a vizet, mintegy 110 millió palackkal kevesebb hulladék terhelné a környezetet.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Szombat hajnalban kigyulladt egy százhúsz négyzetméteres családi ház egyik szobája, valamint a tetőszerkezete Halmajon, a Széchenyi úton. Az encsi …

További cikkek

Hadüzenet összefogással
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2023 nyarán alakított munkacsoportot az illegális dohánykereskedelemmel szemben. A legújabb intézkedés részeként a …