2022. 07. 3. vasárnap

Kornél, Soma
1 EUR 401 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Egyéb kategória
  • »
  • DK: Határozatban ítélje el az Országgyűlés a belorusz ellenzéki aktivista letartóztatását!

DK: Határozatban ítélje el az Országgyűlés a belorusz ellenzéki aktivista letartóztatását!

A DK frakciója, a párt miniszterelnök-jelöltje, az Európai Parlamentben a Belorusz-ügyekért felelős Dr. Dobrev Klára kezdeményezésére határozati javaslatot nyújtott be, hogy az Országgyűlés ítélje el Roman Protaszevics és barátnője letartóztatását.

A javaslat szerint az „Országgyűlés megdöbbenéssel értesült arról, hogy 2021. május 23-án a belorusz hatóságok bombariadóra hivatkozva elrendelték a Ryanair Athénból Vilniusba tartó járatának kényszerleszállását Minszkben, és őrizetbe vették a fedélzeten tartózkodó, száműzetésbe kényszerült ellenzéki aktivistát, bloggert, Roman Protaszevicset – a tavaly augusztusi, Lukasenka elnök által elcsalt elnökválasztást követő tüntetésekről, és a tömegmozgalommal szembeni brutális rendőri agresszióról rendszeresen tudósító NEXTA nevű Telegram-csatorna volt főszerkesztőjét.

A DK kimondatná, hogy az „Országgyűlés elítéli a Lukasenka-rezsim által elkövetett példátlan és elfogadhatatlan cselekményt, mely több mint 120 utas életét veszélyeztette.” (…) „Az Országgyűlés követeli Roman Protaszevics és a vele együtt őrizetbe vett, és azóta is fogva tartott barátnője, Sofia Sapega azonnali szabadon bocsátását, valamint azt, hogy biztosítsák számukra a szabad mozgást. Országgyűlés követelje, hogy érvénytelenítsék a 2020. augusztus 9-i elcsalt választás eredményét, és írjanak ki új szabad választásokat nemzetközi megfigyelők részvételével.”

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum