2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Tízmilliárdos beruházás – Miskolcon Fejleszt a Xanga

A Miskolc Déli Tudományos és Technológiai Parkban vásárolt földterületet a XANGA Investment & Development Group.

 

 

 

 

Az erre vonatkozó megállapodást csütörtök reggel írta alá a Városháza dísztermében Veres Pál, polgármester, Herdon István, a Xanga Investment & Development Group vezérigazgatója, Csonka Zoltán, a cégcsoporthoz tartozó MIA Rising Kft. ügyvezetője, Dukai Zoltán, a Miskolc Holding Zrt. vezérigazgatója, illetve Dr. Halmai Gyula, a Miskolc Holding Zrt. gazdaságfejlesztési és ingatlangazdálkodási igazgatója.

A megvásárolt területen tervezett fejlesztések eredményeként nemcsak új munkahelyek jönnek létre a városban, hanem Veres Pál Nagy-Miskolc Programjának kiemelt céljaival összhangban innovatív, magas hozzáadott értéket képviselő termelőcégek települhetnek le Miskolcon.

 

A megállapodás aláírását követően a polgármester elmondta, hogy a Nagy-Miskolc program egyik leghangsúlyosabb területe éppen a gazdaságfejlesztés, hiszen csak ez által lehet a városban megfelelő mennyiségű és minőségű új munkahelyet létrehozni, ahol a miskolciak nem egyszerű összeszerelőként, hanem tudásukat és tehetségüket kamatoztatva felelősségteljes, megbecsült és jól fizető munkát végezhetnek.

 

– Az elmúlt másfél évben rengeteget dolgoztunk ezért, és már eddig is számos sikerről számolhattunk be, most azonban újabb mérföldkőhöz érkeztünk – fogalmazott Veres Pál hozzátéve, hogy a területet a Xanga csoport egyik tagvállalata, a MIA Rising Kft. vásárolta meg, és ott olyan üzleti infrastruktúrát alakít majd ki, amely magas hozzáadott értéket képviselő termelő és logisztikai cégek azonnali betelepülésére ad lehetőséget.

 

A polgármester szólt arról is, hogy az elmúlt másfél év kitartó munkájának köszönhetően a Mechatronikai Ipari Parkban egy kínai befektető projektje valósulhat meg, míg a Tudományos és Technológiai Park címmel rendelkező Déli Ipari Parkba a Xanga „személyében” egy nagy múltú, szakterületén és az az üzleti életben már bizonyított cégcsoport érkezik.

 

A XANGA Investment & Development Group magyar tulajdonban lévő kockázati tőkebefektetői cégcsoport, amely testreszabott ipari termelő és logisztikai megoldásokat kínál partnerei számára. Fő tevékenysége nagy kapacitású közmű-infrastruktúrával ellátott ipari területek kialakítása, és azokon magas színvonalú technológiát képviselő, kulcsrakész ipari üzemek, logisztikai, valamint szolgáltató egységek létesítése. A cégcsoport évtizedes tevékenységének eredményeképpen több tucat külföldi és hazai vállalkozás telepedett le és kezdte meg működését Debrecenben, illetve a kelet-magyarországi régióban.

 

Herdon István, a XANGA Investment & Development Group vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: Miskolc kiváló lehetőségeket kínál a beruházóknak, így a Xanga cégcsoportnak is, éppen ezért döntöttek a terület megvásárlása mellett, ahol megépítik a szükséges ipari infrastruktúrát, az üzemcsarnokokat, kiszolgáló létesítményeket, az ide települő, csúcstechnológiát hozó cégek pedig felveszik az alkalmazottakat és már indulhat is a gyártás. Mindehhez a hátteret a Debrecenben, Nyíregyházán és Miskolcon erre létrehozott alapok adják.

 

– Terveink alapján már idén megindulhat a fejlesztés a megvásárolt miskolci területen, ahol több ütemben, egy összesen 10 milliárd forintos beruházását hajtunk végre – fogalmazott Herdon István hozzátéve, hogy a munkába bevonják partnerként a Miskolci Egyetemet és a Miskolc Holdingot is.

 

Dukai Zoltán, a Miskolc Holding Zrt. vezérigazgatója a megállapodás aláírása után azt hangsúlyozta, hogy Miskolcon a korábbi években is voltak már értékesíthető iparterületek, de az akkori eladásokból befolyt bevételeket nem forgatta vissza iparterület-fejlesztésre a Holding akkori vezetése.

 

– Az előző kilenc évben keletkezett 2,7 milliárd forintnyi értékesítési bevételből mindössze 380 milliót forgatott vissza a korábbi cégvezetés, mi ezzel szemben az elmúlt egy évben ennek a dupláját költöttük ugyanerre, ennek köszönhető, hogy most új projekteknek is tudunk területet biztosítani, és így munkahelyteremtő beruházásokat hozni, vonzani a városunkba – fogalmazott Dukai Zoltán.

 

– Eddigi munkánk egyik legnagyobb sikerének tartom, hogy Debrecen egyik legnagyobb fejlesztő csoportja, a XANGA Investment & Development Group is felismerte a Miskolcban rejlő fejlesztési lehetőségeket és úgy döntött, hogy érdemes itt beruháznia. Ez azonban csak egy a másfél év alatt elért sikerek között, hiszen annak ellenére, hogy a Miskolc Holdingnak nagyon feszes gazdálkodást kell folytatnia, hosszas tárgyalások után sikerült például visszavásárolni a Konecranes 11 évvel ezelőtt eladott területét, amelyen nem valósítottak meg fejlesztést, és a terület tulajdonviszonyainak rendezése után már erre a területre is újabb befektetővel tudtunk leszerződni – zárta beszédét a Miskolc Holding vezérigazgatója.

 

Ercsey-Orbán Péter végezetül arról is beszélt, a technológiai forradalom azért is lehet nagyon hasznos Magyarországon, mert a korábban már említett Zillow elemzése szerint például 20-30 százalékkal többen kattintják le azokat a hirdetéseket, melyek borítóján a konyha vagy a fürdőszoba szerepel. Ezt viszont csak mesterséges intelligencia tudja ilyen pontosan megfigyelni.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…