2023. 12. 11. hétfő

Árpád, Árpádina
1 EUR 382 HUF
1 GBP 446 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Egyéb kategória
  • »
  • Az Árnyékkormány egyetért az Európai Parlamenttel: egy évtized alatt az Orbán-kormány csak erősítette az iskolai szegregációt

Az Árnyékkormány egyetért az Európai Parlamenttel: egy évtized alatt az Orbán-kormány csak erősítette az iskolai szegregációt

Az Európai Parlament a Demokratikus Koalíció által is támogatott állásfoglalásában felszólította az uniós tagállamokat – így a magyar kormányt is -, hogy sürgős intézkedésekkel számolják fel az iskolai szegregációt.

Ugyanis az elmúlt egy évtizedben annak ellenére sem javult a roma tanulók oktatása, hogy más tagállamok mellett Magyarország is jelentős összegű uniós támogatást kapott erre a célra. Emiatt a roma gyermekek iskolái gyakran különálló, leromlott épületekben működnek, a roma diákokat pedig elválasztják a nem roma társaiktól.

Az Árnyékkormány teljes mértékben egyetért az EP állásfoglalásával, hogy az elmúlt évtizedben erősödött a roma diákok iskolai szegregációja Magyarországon. A roma szegregáció felszámolására szánt uniós pénzek nagy részét az Orbán-kormány közreműködésével ellopták vagy eltüntették. Eközben a roma diákok egyre rosszabb körülmények között tanulnak és egyre nyíltabban különítik el őket nem roma társaiktól. Miközben az Orbán-kormány a milliárdos elitnek magániskolákat épít, addig a mélyszegénységbe született roma gyerekeket magára hagyja. A Dobrev Klára vezette Árnyékkormány szociáldemokrata fordulatra készül a kormányváltás után, mert elkötelezett az esélyegyenlőséget biztosító iskolarendszer, az erős állami oktatás mellett, amelyben minden gyermek egyformán fontos.

​​​​Herfort Marietta
Az Árnyékkormány romaügyi tanácsadója

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek