2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Megnevezte az új kormány néhány vezető tagját Orbán Viktor
Megnevezte az új kormány néhány vezető tagját Orbán Viktor

Megnevezte az új kormány néhány vezető tagját Orbán Viktor

Megnevezte az új kormány néhány vezető tagját Orbán ViktorJövő hétfőn az Orbán-kormány leendő miniszterei megtartják első megbeszélésüket a Parlamentben. Orbán Viktor csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentette: Varga Mihály a miniszterelnökséget vezeti majd államtitkárként; Navracsics Tibor pedig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot irányítja és egyúttal miniszterelnök-helyettes lesz. Elmondta, hogy a miniszterelnök-helyettesnek irányítási jogai lesznek, ezt az alkotmány módosításával kell megfogalmazni. Szijjártó Péter a miniszterelnök szóvivője lesz. Orbán Viktor leszögezte: az új kormánytól átfogóbb, gyorsabb, hatékonyabb munkát vár, korszerű, hatékony kormányzást. Kiemelte: a miniszterelnök új alapokon ápol majd kapcsolatot az emberekkel, a nyilvánossággal, a sajtóval.

 

Navracsics Tibor szerint meg kell teremteni a professzionális, polgárközelibb, versenyképesebb közigazgatást. A leendő igazságügyi és közigazgatási miniszter a sajtótájékoztatón azt mondta: a közigazgatásban dolgozó embereknek a közjó képviseletét kell életcéljuknak tartaniuk.

Varga Mihály, a Miniszterelnökség leendő vezetője azt mondta: e hivatalnak a létszáma jóval kisebb lesz, mint a mostani kormányfő körüli apparátus létszáma.

Orbán Viktor szerint a minisztériumi struktúra átalakítása nem akadályozhatja a közigazgatási munkát. A leendő miniszterelnök azt mondta: minden minisztere politikai vezető lesz. Orbán Viktor leszögezte: semmilyen átszervezés nem kaphat elsőbbséget az érdemi munkával szemben; a munkának zavartalanul kell folytatódnia, ezt fogja kérni a leendő miniszterektől.

Orbán Viktor azt is bejelentette, hogy Szapáry György lesz az egyik főtanácsadó a Miniszterelnökségnél. A jegybank volt alelnöke a nemzetközi szervezetekkel való tárgyalásokban lesz „összekötő”.  A Fidesz elnöke az MTI-nek a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való tárgyalásokra vonatkozó kérdésére kifejtette: a nemzetközi szervezetekkel folytatandó tárgyalásoknál fontosnak tartja, hogy miközben majd a nemzetgazdasági minisztérium irányítja ezeket a tárgyalásokat, ha a szükség úgy hozza, közvetlen, személyes kapcsolatokon keresztül ő is részt vegyen ezeknek az alakításában, vagy háttérmunkát tudjon végezni. Szapáry György lesz az egyik olyan főtanácsadó, aki ebben az ügyben mellette fog dolgozni. Orbán Viktor közölte azt is, az adótörvényeket a tervek szerint július 1-jei hatállyal módosítják.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek