2024. 07. 17. szerda

Endre, Elek
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
Bocskaira emlékezve

Bocskaira emlékezve

Bocskaira emlékezveSzerencs Város Napján a Bocskai Istvánt fejedelemmé választó 1605. évi szerencsi országgyűlésre emlékezünk. Az ünnepi program hagyomány szerint a Bocskai István Gimnázium udvarán kezdődött, ahol az önkormányzat és a testvérvárosi delegációk rövid műsort követően megkoszorúzták a Bocskai-kaput. Ezt követően szerencsi fúvósok vezetésével a Kossuth téren álló Bocskai szoborhoz, majd a református templomba vonultak a megemlékezők. Gál András a Bocskai István Gimnázium főigazgatója és Börzsönyi József  református esperes a fejedelem cselekedeteit idézték fel, aki az igaz hit védelmére fogott fegyvert és nemzetének függetlenségéért harcolt a Habsburg uralkodóval szemben. A gimnazisták szavalatokkal és énekekkel emlékeztek meg városunk és hazánk számára kiemelten fontos történelmi eseményről.

Az ünnep folytatásaként Bocskai emléktábláját leplezte le Szerencs polgármestere és az Országgyűlés elnöke a Zempléni Panteonban.
Az ünnepi képviselő-testületi ülés alkalmával Rónavölgyi Endréné köszöntötte a megjelenteket a Rákóczi-vár színháztermében. A polgármester párhuzamot vonva a történelem és napjaink eseményei között úgy fogalmazott:  a hazaszeretet, a nemzeti összefogás ma is ugyan olyan fontos, mint Bocskai korában, aki szívében magyar, gondolkodásában európai volt.

Katona Béla az Országgyűlés elnöke ünnepi beszédében a múltat idézve Bocskai emlékét, a jelenről szólva a város fejlődését méltatta.

A városi kitüntetések után Vladislav Laciak a szlovákiai Rozsnyó testvérváros polgármestere adta át ünnepélyesen településük díszpolgári címét Rónavölgyi Endréné részére.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek