2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Pályázatok
  • »
  • Fordulópont a fejlesztésben Kistokaj és Bükkszentkereszt is a nyertesek között
A Vatikán felnőtt őssejtkutatási projektet finanszíroz

Fordulópont a fejlesztésben Kistokaj és Bükkszentkereszt is a nyertesek között

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) irányító hatósága, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) többfunkciós szolgáltató központok létrehozására 2008-ban írt ki pályázatot. A benyújtott szakmai program alapján az első körben 970 pályázót választottak ki. A pályázók többsége települési önkormányzat, de egyesületek, alapítványok és egyházak is szép számmal képviseltették magukat. – tájékoztatta a sajtó képviselőit ma Dr.Ignácz Dávid, a HVI irodavezetője. Az első kör nyertesei nyújthattak be támogatási kérelmet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH). Ezzel a lehetőséggel országosan 879 település élt is. A vissza nem térítendő Európai Uniós támogatás mértéke 100%, és a legmagasabb igényelhető összeg 200.000 euró volt. Ez év áprilisában megszületet a döntés, és országos szinten 573 pályázó nyert 25,4 milliárd forint értékű támogatást. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 62 pályázó, Heves megyében 27 pályázó, míg Nógrád megyében 23 pályázó összesen körülbelül 5 milliárd forintot kap az MVH-tól utófinanszírozás keretében.

Az IKSZT pályázati forrás széleskörű lehetőséget biztosít a pályázók számára. Felújíthatják, kibővíthetik a meglévő, de rossz állapotú, vagy funkcióját vesztett települési művelődési házat, faluházat. A támogatás lehetővé teszi, hogy az így megújult épület berendezéseit, szükséges eszközeit (például: bútorzat, hang- és fénytechnika, számítástechnikai eszközök) beszerezzék, ugyanakkor 3 éven keresztül hozzájárulást biztosít a működtetés költségeihez is.

A nyertesek rövidesen elkezdik az építkezést, de ezzel párhuzamosan egy nagyon komoly elméleti, módszertani munka is folyik. A Vidékfejlesztési, Képzési Szaktanácsadási Intézet (VKSZI) több országos szervezettel, valamint más minisztériumokkal karöltve létrehozott egy módszertani központot. A központ feladata, hogy az IKSZT nyerteseket a helyi közösségépítésben segítse, hiszen a pályázók különféle, a helyi igényeknek megfelelő funkciókat terveztek be az IKSZT épületek falai közé. Például internet hozzáférés, információs szolgáltatás, könyvtári szolgáltatás biztosítása; ifjúsági közösségi, közművelődési, egészségfejlesztési programok szervezése; tanoda tér kialakítása.

A várakozások szerint a nyertes falvak lakói ezután számos olyan szolgáltatáshoz juthatnak hozzá helyben, amelyekhez eddig utazniuk kellett, emellett pedig lendületet kaphatnak az eddig infrastrukturális hiányosságok miatt megakadt, vagy lassan haladó közösségfejlesztési folyamatok.

A sajtótájékoztatón részt vett Bajor Józsefné Kistokaj polgármestere, s a következőt mondta: Mi 52,6 millió forintot nyertünk,ami csodálatos érzés, főként azért mert már olyan sokszor pályáztunk erre a projektre, de sohasem sikerül még a pályázatunk. Nekem személy szerint is fontos, hogy azzal a tudattal fogok leköszönni a közszolgálatról, hogy még ezt a nagyon szép projektet sikerült megvalósítanom, de Kistokja lakosságának is fontos, hiszen a megújult közösségi térben a fiatalok, az idősek, az egészségügy , a civil szervezetek is helyet kapnak.

Halász Rezső,Bükkszentkereszt polgármestere pedig azzal kezdte, hogy: Telitalálta volt ez a pályázati kiírás, mert tele van az ország lepusztult közösségi házakkal. Engem is bombáznak a fiatalok, hogy a kor követelményeinek megfelelő, internettel ellátott hely kellene, nos ez most megvalósul, 38 millióból. Csak nálunk nem Internet -Kávézó, hanem a hely szellemének megfelelően teázó lesz, és nem a könyvtárat gyarapítjuk, hanem digitális könyvtárat fejlesztünk. Az a jó , hogy nem csupán az épület korszerűsítése és berendezése, hanem  a működtetését is megoldjuk a páyázati pénzből.

 

-obe-

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…