2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

EURÓPAI UNIÓS HÍREK

TÁJÉKOZTATÓ ÓRÁK AZ UNIÓRÓL

A Europe Direct Miskolc idén is kiemelten fontosnak tekinti az iskolák támogatását az uniós ismeretek terjesztésében. Ezért szeretnénk felajánlani az érdeklődő iskoláknak, hogy kollégáink szívesen tartanak egy tanóra keretében tájékoztatást az Európai Unióról, az adott korcsoport igényeihez igazodva. Szolgáltatásunk térítésmentes. Időpont egyeztetéshez, a részletek megbeszéléséhez keressenek minket az alábbi elérhetőségeken:

 

Europe Direct Miskolc

Tel: 06/46/530-159

E-mail: schmidtk@edmiskolc.eu

 

ÚJABB ELISMERÉSEK A NAPELEMES CSERÉPNEK

Újabb elismerésekben részesült a harsányi feltaláló, Tóth Miklós találmánya, a napelemes cserép az elmúlt félévben. Ezek közül kiemelkedik a zágrábi Nemzetközi Energetikai Kiállításon kapott különdíj, a Nürnbergben a Feltalálók Nemzetközi Szövetsége által adományozott elismerés, a Nemzetközi Találmányi Vásáron elnyert Genius-Europe díj. A szeptemberi, Budapesten megrendezett kiállításon 310 találmányt mutattak be, ezek közül Tóth Miklós fejlesztése nyerte el a fődíjat. Az Egyesült Államokban már két irodát is megnyitottak, egyet Floridában, egyet pedig Kaliforniában. A napelemes tetőcseréprendszer technológiája és gyártása világszerte védettséget élvez, így Magyarország exportcikkévé válhat és a piacon öt év alatt vezető szerepre tehet szert. A termék várhatóan októbertől kerül forgalomba. A feltaláló 2009-ben, a müncheni InterSolar kiállításon mutatta be termékét. Fejlesztése különlegessége, hogy a hagyományos, napenergiából áramot termelő panelekkel szemben ez teljesen beilleszkedik a tetőkörnyezetbe, így például műemlék épületeken is alkalmazható. A termék felszerelve beilleszthető az eredeti cserép helyére, mert nem igényel külön tartószerkezetet, súlya a hagyományos cserépének csupán egyharmada, és a fajlagos javítási költsége is jobb, ugyanis meghibásodás esetén – ezt a világító él jelzi -csak egyet kell kicserélni.

http://www.norria.hu/tartalom/ujabb-elismeresek-napelemes-cserepnek

 

ÚJRAIDÉZIK A KÖZÉPKORT SIROKON

Mint a középkorban, ismét lovagok népesíthetik majd be a siroki várat. Az elkövetkező egy évben ugyanis 365 millió forintot fordíthatnak az erődítmény rekonstrukciójára. Többéves előkészítő munka után jött el Sirokban az a pillanat hétfőn, amikor ünnepélyesen aláírták a „Végvárak világa – Sirok barlangvár, turisztikai központ” elnevezésű pályázati projekt támogatási szerződését.Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-Magyarországi Operatív Programja keretében 365 millió forinttal támogatott beruházás a közbeszerzési procedúra után nyáron kezdődhet el, és a tervek szerint 2011 decemberére ér véget. http://www.norda.hu/hirek/regios-hirek/ujraidezik-a-kozepkort-sirokon/198/


NEGYVENÖTEZER VÁLLALKOZÁS KAPHAT UNIÓS MIKROHITELT

A foglalkoztatási miniszterek hétfőn zöld utat adtak az új mikrofinanszírozási eszköz beindításának: a kezdeményezés azon személyeket segítené vállalkozásaik beindításában, akiknek nincs munkájuk vagy veszélyben az állásuk. És akiknek máskülönben esélyük sem lenne arra, hogy banki hitelt kapjanak.

A foglalkoztatási és szociális ügyek tanácsa hétfőn vita nélkül jóváhagyta azt az új mikrofinanszírozási eszközt, amely a hátrányos helyzetűeket segítené vállalkozásaik beindításában. (Az Agence Europe szerint Németország nemmel szavazott, Magyarország pedig tartózkodott.) Az Európai Parlament február 11-én már zöld utat adott a kezdeményezésnek.

Az eszköz azoknak nyújtana esélyt az újrakezdésre, akiknek hitelkérelmeit a bankok – a magas kockázatok miatt – rendszerint visszautasítják. A mikrohitel felső határa személyenként 25 ezer euró lenne, és olyan vállalkozások elindítására vagy támogatására lehetne felhasználni, amelyek legfeljebb tíz embert foglalkoztatnak, és amelyek évi forgalma nem éri el a kétmillió eurót.

http://www.norda.hu/hirek/eu-hirek/negyvenotezer-vallalkozas-kaphat-unios-mikrohitelt/195/

 

HÁROM PÁLYÁZATBÓL KETTŐ NYER

Már közel egyharmada gazdára talált annak a 847 milliárd forintos uniós forrásnak, amit az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) gazdaságfejlesztési pályázatai keretében a hazai kis- és középvállalkozások (kkv) fejlesztésére, felzárkóztatására és versenyképesebbé tételére lehet felhasználni.

2007 óta tízezer vállalkozás jutott uniós fejlesztési támogatáshoz; három pályázóból kettő nyer – derül ki az OTP Bank „Fejlesztés, innováció európai uniós támogatással és tőkebefektetéssel” címmel tartott konferenciájához készült sajtóanyagból. Az ÚMFT Gazdaságfejlesztési Operatív Programban (GOP) 2007-2013. között rendelkezésre álló 847 milliárd forint négyféle célra pályázható meg. A legtöbb nyertes projektet az Észak­Magyarországi régió adta. Az egy vállalkozásra jutó támogatás mértéke Nógrád megyében volt a legmagasabb, míg Vas, Zala valamint Tolna megye vállalkozói nyerték el a legkevesebbet. A támogatások 60 százaléka Magyarország 105 leghátrányosabb helyzetű kistérségébe jutott, ahol nagy a munkanélküliség és az átlagosnál fejletlenebb az infrastruktúra.

Hosszú előkészítés után, 2010 első negyedévében elindul a Kockázati Tőke Program is, amelynek keretében a nyolc szerződött alapkezelő – a speciális kockázatok miatt a bankszektor által nem finanszírozott – elsősorban korai életciklusban lévő, innovatív tevékenységet végző vállalkozások tőkefinanszírozásához biztosít fejlesztési forrásokat. http://www.privatbankar.hu/cikk/vallalatok/harom palyazatbol ketto nyer 35040

 

KÉRDŐÍVVEL MALAGÁBA

Társadalmi vita az elszegényedésről és társadalmi kirekesztésről

Az elszegényedés és társadalmi kirekesztés európai szintű lehetséges megoldásaira keresi a választ az az európai uniós civil projekt, mely az állampolgárok részvételére épít.

Első lépésként a 2010-es Szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai év jegyében meghirdetett programban a részt vevő országokban kérdőíves felmérést folytatnak a szervezők a társadalmi egyenlőtlenségekről, melyre bárki szabadon válaszolhat.

A beérkező válaszok adják a kérdésben nemzeti szinten a résztvevő nyolc országban 2010. áprilisban szervezett konzultációk hátterét és alapját, melyet a kérdőívet kitöltő állampolgárok (országonként 30 fő) részvételével rendeznek meg.

Harmadik lépésként a nemzeti konzultációk összefoglalt eredményét a spanyol EU-elnökség központi civil rendezvényén mutatják be a nemzeti panelek kiválasztott képviselői (országonként 2-2 fő). A projekt magyar partnere az Európa Ház.

 

A kérdőív az interneten:

http://www.citizen-for-europe.eu/index.php?langue=ho

 

EURÓPAI FIATAL ÚJSÁGÍRÓ DÍJ

A harmadik alkalommal meghirdetett Európai Fiatal Újságíró Díjra európai szinten 1000 pályázat érkezett. A nemzeti zsűrik minden résztvevő országban egy zsűri-találkozó keretében választották ki a nemzeti győzteseket.

Magyarországon Iván Viktória Európa tranzit című, az fn.hu weboldalon megjelent írásával nyerte el az első helyezést. http://www.fn.hu/kultura/20100228/europa tranzit/ Pályázata egy vándorcirkusz életén keresztül mutatja be, mit jelent valójában európainak lenni, hogyan lehet a különböző kultúrák között otthonra lelni.

A zsűri egybehangzóan kimagaslónak ítélte a pályaművet, kiemelve a különleges irodalmi stílust, az összefogott szerkesztést és az eredeti témaválasztást.

http://ec.europa.eu/magyarorszag/news/20100412 az europai fiatal ujsagiro dij 2010 ma gyarorszagi nyertese hu.htm

 

HAGYOMÁNYOS JÁTÉKOK EURÓPÁBAN

Egy uniós projekthez szeretnénk partnereink segítségét kérni. Egy olasz általános iskolai tanárnő, egy kis falusi iskolából, Ruvianóból kér segítséget. Iskolájuk egy projekten dolgozik, melynek témája régi szokásaink, hagyományaink újrafelfedezése. Idén fő témájuk a hagyományos játékok lesznek. A gyerekek számára rendkívül ösztönző lehet, ha kitekintenek határainkon túlra is, és felfedezik Európa többi országának hagyományait ezen a területen. Kérik, akinek van lehetősége , írja meg, hogy milyen hagyományos játékokat ismer a régiójában. Minden információ nagyon hasznos lehet a gyermekek számára. Nagyon köszönjük a segítséget. ( A leveleket angolul vagy olaszul várják.) antonella.crisci2@instruzione.it

 

A MÉDIA REFLEKTORFÉNYÉBE KERÜL A SZEGÉNYSÉG EURÓPÁBAN

Pályázat!

A szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai évének (2010) zászlaja alatt az Európai Bizottság útjára indított egy pályázatot az európai év központi témaköreihez kapcsolódó kérdésekről tudósító újságíróknak. Az Európai Év Újságírója díjért kiírt pályázaton részt vehet minden nyomtatott, elektronikus és audiovizuális médiát képviselő újságíró. A díjakat nemzeti (800 EUR vagy annak megfelelő összeg), illetve európai szinten (4500 EUR, 3000 EUR és 2000 EUR) osztják ki a legeredetibb és legnagyobb hírértékű tudósítások között. Az európai szintű pályázat nyerteseit egy 2010. december 17-én Brüsszelben tartandó ünnepség keretében hirdetik ki. Részletek:http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/10/416&format=HTM L&aged=0&language=HU&guiLanguage=en

 

PÁLYÁZAT VIDEO SPOT KÉSZÍTÉSRE

Pályázat!

Food 4U

Pályázati felhívás video spotok készítésére 16 európai ország középiskolai tanárai és diákjai számára

Benyújtási határidő: 2010. május 28.

A FOOD 4U elnevezésű, az egészséges és helyes táplálkozás fontosságát kiemelő, 16 európai ország középiskolai tanárjai és diákjai részére meghirdetett és az Olasz Agrár-és Erdőpolitikai Minisztérium által támogatott kampány 5. kiadásának keretében kiírtunk egy, a 2009-2010-es tanév során érvényes pályázatot egy video-spot elkészítésére. A spot célja: felhívni a fiatalok figyelmét az általuk fogyasztott élelmiszerek tudatos megválasztásának fontosságára.

A 2010-es pályázatot a következő 16 európai ország középiskolai tanárjai és diákjai (14-19 éves korig) számára hirdetjük meg: Ausztria, Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Görögország, Olaszország, Luxemburg, Norvégia, Hollandia, Portugália, Spanyolország, Svédország, Magyarország. http://www.fvm.gov.hu

 

RAJZPÁLYÁZAT GYEREKEKNEK

Pályázat!

Ti hogyan takarékoskodtok otthon és az iskolában az energiával? Szerintetek mit tehetnének családtagjaitok, barátaitok az energiafelhasználás csökkentése érdekében? Milyen ötleteitek vannak a megújuló energiaforrások ( szél, nap, víz, geotermikus hő, stb.) hasznosítására?

Ha úgy érzed van megmutatni való gondolatod a témában, ragadj ceruzát vagy ecsetet!

Rajzold le, mit tehetsz te az éghajlatváltozás ellen! Bővebben: http://www.edmiskolc.eu/rajzpalyazat.pdf


FOTÓPÁLYÁZAT

Cím: A SZEGÉNYSÉGRŐL – MÁSKÉPP

2010 a Szegénység és Kirekesztés Elleni Küzdelem Európai Éve. Ebből az alkalomból hirdet a Europe Direct Miskolc fotópályázatot.

Azonban szeretnénk a témát egy kicsit szokatlan, a megszokottól eltérő szempontból megközelíteni. Nem nyomasztó, a nyomor különböző formáit bemutató szürke felvételeket várunk. Szeretnénk, ha a képek azt tükröznék, hogy nem a pénz a legfontosabb dolog az életben, van kiút a nehéz helyzetekből. Minél laposabb a pénztárcád, annál több kreativitásra van szükséged, gyakran a pénzhiány szüli a legjobb ötleteket! Vagány, pozitív hangulatú képeket várunk! © Pályázhat: bárki

Bővebben: http://www.edmiskolc.eu/fotopalyazat.pdf

 

AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG DROGPREVENCIÓS PÁLYÁZATA

Határidő: 2010. április 28.

Az Európai Bizottság pályázatot hirdet „Drug Prévention and Information” címmel, a drogprevenció és felvilágosítás területén aktív szervezetek részére nemzetközi projektekben történő részvétel támogatására.

A projektekben minimum két európai uniós tagállam szervezetének szükséges részt venni. A program általános célja az Európai Unió Drogstratégiájának alkalmazása, specifikus céljai pedig a következők:

1.  a droghasználat társadalmi és egészségügyi ártalmainak tudatosítása nemzetközi projektek segítségével

2.  információcsere, jó gyakorlatok megosztása az európai szervezetek szakemberei között (tréningek, tanulmányutak stb.)

3.  a civil társadalom bevonása az Európai Unió Drogstratégiájába és az ahhoz kapcsolódó akciótervbe

4.  a 2005-2008-ig érvényes Akcióterv értékelése, monitorozása Az angol nyelvű pályázat beadási határideje: 2010. április 28.

 

A pályázati kiírást, a jelentkezési lapot, valamint a további dokumentumokat az alábbi linken tekinthetik meg: http://ec.europa.eu/justice home/funding/drugs/funding drugs en.htm

 

EURÓPAI DESIGN PÁLYÁZAT

Pályázat!

Rajzold le álmaid sisakját és számos ajándékot nyerhetsz! A Voiture&Co és az Európai Unió motoros fejvédő megtervezésére írt ki pályázatot 14 és 29 év közötti fiatalok számára. A pályázat célja hogy ezáltal is ösztönözze a fiatalokat a motorokon a védősisak viselésére és felerősítésére a közlekedésben. Beadási határidő: 2010. április 30. Pályázati naptár:

–  A pályázatok befogadásának kezdete: 2010. február 15.

–  Beadási határidő: 2010. április 30.

–  A zsűri 12 jelöltet választ: 2010. május-június

–  On-line szavazás a 3 nyertesre: 2010. július-szeptember

–  Díjátadás: 2010. október

A verseny szabályzat e-mailen kérhető:

concoursdesigncasque@voitureandco.com

http://www.voitureandco.com

 

EURÓPAI NYELVI DÍJ 2010

Pályázat!

Az Európai Nyelvi Díj az Európai Bizottság és az Oktatási és Kulturális Minisztérium által támogatott kezdeményezés, amelynek célja, hogy hivatalos elismerésben részesítse az idegen nyelvek tanítása terén megvalósuló, példaértékűnek minősülő és innovatív programokat, folyamatokat az oktatás és képzés bármely szintjén. Az Európai Nyelvi Díjat 1998-ban alapították az Európai Unió tagállamainak kezdeményezésére. Részletes információ:

http://pafi.hu/ pafi/palyazat.nsf/83c68255e917fff4c1256bd6006b51fa/4a6cfd6b2f4da6eac125 76f500570bd7?OpenDocument

 

GYERMEKJÓLÉTI ALAPELLÁTÁS FEJLESZTÉSE

Pályázat!

A pályázat célja

A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben (továbbiakban: Gyvt.) meghatározott családi napközi ellátás és nevelőszülői ellátás fejlesztésének támogatása.

A pályázat a helyi önkormányzatoknak, valamint a gyermekjóléti és gyermekvédelmi

közfeladatok ellátását vállaló nem állami szervezeteknek, egyéni vállalkozóknak kíván

segítséget nyújtani a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátás és

gyermekvédelmi szakellátás minél hatékonyabb kiépítéséhez, a szolgáltatások

fejlesztéséhez.

Határidő: 2010.05.14

Bővebben:

http://pafi.hu/ pafi/palyazat.nsf/83c68255e917fff4c1256bd6006b51fa/de4353a646bfc331c12 576f6005719cd?OpenDocument

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek