2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Eu hírek
  • »
  • A média reflektorfényébe kerül a szegénység Európában
A média reflektorfényébe kerül a szegénység Európában

A média reflektorfényébe kerül a szegénység Európában

A média reflektorfényébe kerül a szegénység EurópábanA szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai évének (2010) zászlaja alatt az Európai Bizottság ma útjára indított egy pályázatot az európai év központi témaköreihez kapcsolódó kérdésekről tudósító újságíróknak. Az Európai Év Újságírója díjért kiírt pályázaton részt vehet minden nyomtatott, elektronikus és audiovizuális médiát képviselő újságíró. A díjakat nemzeti (800 EUR vagy annak megfelelő összeg), illetve európai szinten (4500 EUR, 3000 EUR és 2000 EUR) osztják ki a legeredetibb és legnagyobb hírértékű tudósítások között. Az európai szintű pályázat nyerteseit egy 2010. december 17‑én Brüsszelben tartandó ünnepség keretében hirdetik ki.

Andor László, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és a társadalmi összetartozásért felelős biztos így fogalmazott: „A szegénység problémájának kezeléséhez biztosítanunk kell a kirekesztett csoportok számára, hogy hallathassák hangjukat, továbbá meg kell értenünk, hogy mi okozza a szegénységet. Ugyanakkor jól működő gyakorlati megoldásokat kell javasolnunk. Az újságírók kulcsfontosságú szerepet töltenek be az ehhez kapcsolódó vitában, ezért találtuk ki ezt a szegénység kérdését legnagyobb hírértékkel és legeredetibb módon közvetítő tudósításokat díjazó pályázatot.”

A verseny kezdetét vette, az újságírók mától 2010. augusztus 31‑ig adhatják be pályázatukat a 2010‑es európai év honlapján keresztül elektronikus formában. Olyan cikkek és audiovizuális tudósítások indulhatnak a díjért, amelyeket valamely, a 27 tagállamban, Izlandon vagy Norvégiában működő médiacsatorna 2009. október 1-je és 2010. augusztus 31‑e között közzétett vagy sugárzott. A pályázatokat először egy nemzeti szakértői zsűri bírálja el. Kategóriánként egy‑egy nyertest hirdetnek. A nemzeti nyerteseket továbbítják az európai versenypályázatra, amelynek a csúcspontját a belga soros elnökség által 2010 végén Brüsszelben rendezett ünnepség jelenti majd.

Az újságírói versenypályázat egyike az európai év uniós szintű kulcsfontosságú eseményeinek, és célja a szegénység és a társadalmi kirekesztés köré csoportosuló problémakör tudatosítása a lakosság körében. Az európai év további kulcsfontosságú eseményei közé tartozik még egy európai szintű művészeti verseny, továbbá az olyan kérdésekről rendezett jelentősebb konferenciák, mint a gyermekszegénység és a hajléktalanság, valamint az októberre meghirdetett szegénység elleni küzdelem világnapjához kapcsolódó eseménysorozat.

Amennyiben többet szeretne megtudni az újságírói versenypályázatról, keresse fel a 2010‑es európai év honlapját: http://www.2010againstpoverty.eu/?langid=hu, és ott klikkeljen az „Újságíróverseny” menüpontra.

 

Előzmények

A 2010-es európai év célja, hogy a társadalmi kulcsszereplőkben, mint a kormányok és a szociális partnerek, valamint a lakosság körében is jobban tudatosítsa az Európában tapasztalható szegénység okait és következményeit. Célja továbbá, hogy mozgósítsa az említett szereplőket a szegénység elleni harcra; propagálja a társadalmi integrációt és befogadást; ösztönözze az olyan uniós és nemzeti politikák kidolgozására vonatkozó kötelezettségvállalásokat, amelyek a szegénység és a társadalmi kirekesztés ellen veszik fel a harcot.

84 millió európai – vagyis uniószerte az emberek 17%‑a – él jelenleg a szegénységi küszöb alatt. A közelmúltban folytatott, szegénységgel kapcsolatos véleményekről végzett Eurobarométer-felmérés szerint az európaiak túlnyomó része (73%) úgy tekint a szegénységre, mint az országában jelen lévő széleskörű problémára, 89 százalékuk pedig azonnali lépéseket vár kormányától a probléma kezelése érdekében. Míg a legtöbben saját nemzeti kormányukat tartják elsődlegesen felelősnek, a válaszadók 74%-a az Uniótól is elvárja, hogy fontos szerepet vállaljon.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek