2024. 06. 20. csütörtök

Rafael
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
Ellenőrzik a miskolci „hamiskártyásokat”

Ellenőrzik a miskolci „hamiskártyásokat”

Ellenőrzik a miskolci „hamiskártyásokat” Folyamatos ellenőrzéseket végző akciócsoportot hozott létre a Miskolci Rendőrkapitányság és a Régió Park Miskolc Kft. Az együttműködés során kiemelt figyelmet fordítanak a mozgáskorlátozott parkolási igazolványok rendeltetésszerű használatának ellenőrzésére.

/illusztráció/

Az elmúlt évben létrehozott „parkoló-kommandó” komoly eredményeket tudhat maga mögött. Az állandósult akciók konklúziója, hogy egyes jogszabálysértő gépjárművezetők továbbra sem veszik figyelembe, hogy a mozgás korlátozottaknak fenntartott parkolóhelyek jogtalan használatával a ténylegesen rászorultak elől foglalják el a helyet. A szervezett ellenőrzések célja az ilyen típusú visszaélések visszaszorítása, ezzel is biztosítva a mozgásukban korlátozott emberek jogait.

Az eddigiek során feltárt jogsértések a legtöbb esetben valódi, érvényes kártyákkal történtek. Vagyis nem az arra jogosult személy szállítására használják fel az igazolványt, ami a közokirattal való visszaélés bűncselekményét valósítja meg.

 

Az elmúlt héten Miskolcon tartott közös akció során fél tucat esetben indított eljárást közokirat hamisítás bűntettének megalapozott gyanúja miatt. Az elkövetők minden esetben jogosulatlanul használták a mozgáskorlátozottak részére kiállított parkolási igazolványt. A rendőrségi tapasztalatok szerint a sorozatos ellenőrzések eredményeként csökkent a visszaélések száma ezen a területen.

 

Kártyaszabály

  • A mozgáskorlátozottaknak kiadott parkolási igazolvány használatának feltételeivel sokan nincsenek tisztában. A KRESZ-ben előírtak alapján a mozgáskorlátozott személyt szállító jármű, amennyiben nincs ellátva a törvényben előírt egyéb jelzéssel, csak akkor várakozhat, parkolhat az igazolvánnyal, ha a jármű vezetője a járműnél marad, és igazolni tudja, hogy a mozgáskorlátozott személyre várakozik.

 

  • Az igazolványra jogosulttal szemben is indulhat eljárás visszaélés okirattal bűncselekménye miatt, amennyiben önként átadja jogosulatlan használatra, a nevére kiállított passzust. Ebben az esetben a hatóság kezdeményezi a parkolási igazolvány visszavonását is.

 

  • Fontos tehát tudni, hogy a kiállított érvényes igazolványokat kizárólag a jogosult szállítására lehet felhasználni. Amennyiben a sofőr nem a jogosultat szállítja, a gépjármű vezetője bűncselekményt követ el, a Büntető Törvénykönyv 3 évig terjedő szabadságvesztés kiszabásával rendeli büntetni.

 

Információs háttér:

A Miskolci Rendőrkapitányság és a Régió Park Kft. 2008. április 09-én kötött egymással együttműködési megállapodást, annak érdekében, hogy közösen lépjenek fel a város parkolási rendjének biztosítása, a szabálytalanságok kiszűrése érdekében.

A Miskolci Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Nem jött be a váltórelés biznisz
Fiktív számlákkal csökkentette fizetendő adóját egy gazdasági társaság. A számlázási lánc végén elhelyezkedő vállalkozás fiktív váltórelé-beszerzések …
Nemzetközi elfogás
Fegyveresek raboltak ki egy benzinkutat Terebesen, majd az elkövetők szlovák oldalról magyar hon felé tartottak. De ez csak gyakorlat! Az államhatáron…

További cikkek