2024. 04. 30. kedd

Katalin, Kitti
1 EUR 391 HUF
1 GBP 457 HUF

Smart városi újrahasználati törekvések Miskolcon is – Légy újrahasználati nagykövet!

A Miskolci Újrahasználati Központ (MÚK) a Bay Zoltán Kutatóintézettel együttműködve   részt vesz a smart városi újrahasználati törekvések érdekében létrehozott SURFACE elnevezésű projektben. A SURFACE projekt fő célkitűzése a környezet állapotának valamint az életminőségnek a javítása az újrahasználati központok vonzáskörzetében, melyet a környezeti fenntarthatósággal összhangban létrehozott multifunkciós újrahasználati központ kialakításával és az érintett szereplők bevonásával kívánja elérni.

A környezeti fenntarthatóság kérdése egyre fontosabb témává válik napjainkban. Ebben kulcsfontosságú szerepe van a hulladékkeletkezés megelőzésének. A hulladékká válás elkerülésének egyik gyakorlati módja, hogy a hétköznapokban jelenlévő, minket körülvevő tárgyaknak, eszközöknek meghosszabbítjuk a használati fázisát. A számunkra értéktelen, haszontalan tárgyakat nem a szemétbe dobjuk, hanem lehetővé tesszük, hogy másnak még hasznosak legyenek.

A megunt termékek nem jelentik azt, hogy ne lenne jobb sorsuk a hulladékká válástól.

Ezért a Bay Zoltán Kutatóintézet a Mirehu Nonprofit Kft. bevonásával a SURFACE projekt keretében online kampányt hirdet

Légy újrahasználati nagykövet! címmel.

Kihasználva azt a többletidőt, amit a kényszerű karantén ad, kérjük, nézz körül a környezetedben, beszéljetek róla családi körben, hogy melyek azok a tárgyak, amik számotokra már nem fontosak, csak a helyet foglalják.

Ebben a mindenki számára új élethelyzetben bizony sok minden átértékelődik, és vélhetően más értékrend szerint kezdünk el gondolkodni.

A kampány célja a környezeti szemléletformálás és társadalmi felelősségvállalás növelése.

Hidd el, az általad kiválogatott holmik új gazdára találnak!

A veszélyhelyzet elmúlása után a tárgyak díjmentesen leadhatók a Miskolci Újrahasználati Központban.

LÉGY ÚJRAHASZNÁLATI NAGYKÖVET!
SURFACE projekt – út a tisztább környezetért

A projekt egyik célja olyan multifunkciós újrahasználati központok kialakítása, amelyek felhívják a figyelmet a hulladékmegelőzés fontosságára, és megismertetik a lakossággal a már használt, de még használható termékek értékét.

Ilyen multifunkciós újrahasználati központ továbbfejlesztési lehetőségeinek gyakorlati megvalósításában működik együtt a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. (FKF) és a MiReHu Nonprofit Kft. a Bay Zoltán Kutatóintézettel.

A MÚK (Miskolci Újrahasználati Központ) célja a használt, de még használati értékkel bíró termékek leadásának és újrahasználati lehetőségének a biztosítása. A használati eszközök, tárgyak, amelyek tulajdonosa számára szükségtelenné váltak, díjmentesen leadhatók a MÚK-ban. Ezek később jelképes összegért cserében új gazdára találhatnak, ezzel is hozzájárulva a környezeti fenntarthatósághoz.

A Miskolci Újrahasználati Központ (a továbbiakban: MÚK ) egy olyan létesítmény, ahol a lakosságnak lehetősége nyílik arra, hogy a már feleslegessé vált, de használatra még alkalmas tárgyait, eszközeit, berendezéseit elhelyezhesse, és ezeket mások még felhasználhassák.

Ezek lehetnek:

jó állapotú lakberendezési tárgyak, bútorok
jó állapotú sporteszközök, pl. kerékpár, labda, roller
jó állapotú konyhai eszközök
jó állapotú könyvek
feleslegessé vált, de még biztonságosan használható (nem elektromos) eszközök,
minden olyan egyéb tárgy, eszköz, amely a háztartásokban feleslegessé vált, de mások számára még a mindennapi élet során használható.

A MÚK-ban természetes személyek adhatnak le tárgyakat, és a leadott tárgyak – bárki által jelképesnek tekinthető összegért cserében – elvihetők.

A jelenleg zárva tartó Központ újranyitási időpontjáról a facebook oldalán is tájékozódhatnak.

Elérhetőségek:

Cím:                     3527 Miskolc, József Attila utca 65.
Internet:              https://www.facebook.com/miskolciujrahasznalatikozpont/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek