2024. 07. 15. hétfő

Henrik, Roland
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

„Lopott idő”

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei néhány óra alatt két olyan teherautót ellenőriztek, amikben a sofőrök távirányítóval tudták manipulálni a menetíró készülék adatait.

Csupán néhány perc eltéréssel követte egymást Vértesszőlős és Lábatlan között egy magyar fuvarozó két teherautója. Az egyenruhások hajnalban állították meg a szerelvényeket, majd ellenőrizték a sofőrök vezetési- és pihenőidejét.

Az első járművezető láthatóan nyugtalanul viselkedett, de a járőrök hamar meglelték a stresszforrást. A gépkocsi fülkéjében találtak egy távirányítót két gombbal felszerelve. Az eszköz kipróbálásakor kiderült, hogy módosítja a menetíró készülék által rögzített adatokat, valamint a sebességmérő-, a szervo- és a fékberendezést. Az egyik gomb lenyomásával a készülék egyéb munkát rögzített vezetés helyett, a másik gombbal pedig újra üzembe helyezte a tachográfot.

Néhány perccel később a fuvarozó egy újabb tehergépkocsiját állították meg a járőrök. A sofőr – ahogy észrevette kollégáját – megpróbálta elrejteni saját kapcsolóját, de nem járt sikerrel, a járőrök őt is leleplezték.

Az ellenőrzés napján nem használták a készüléket, de a csalásra alkalmas eszköz miatt az elkövetők   akár milliós bíráságra is számíthatnak.

A tényleges vezetési idő meghamisítása vagy eltitkolása veszélyes a közlekedők számára, illetve kockázatot jelent a közúti közlekedésben résztvevők biztonságára.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Elindult a dohány-kontroll
Július elején megindult a dohánylevelek betakarításának szezonja, az úgynevezett „törés”. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága – a…

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…