2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
Kvótabiznisz: mi vagyunk Európa szégyene

Kvótabiznisz: mi vagyunk Európa szégyene

Kvótabiznisz: mi vagyunk Európa szégyeneLeállt a kiotói zöld kreditek kereskedelme Európa két nagy karbontőzsdéjén azt követően, hogy a Magyarország által értékesített zöld kreditek – az EU szabályozásával ellentétesen – megjelentek az európai szén-dioxid piacokon. Az ügyletet a kezdetektől homály lengi körül: a környezetvédelmi minisztérium nem adott tájékoztatást a közelmúltbeli eladásokról, így a vevőről és az árfolyamról sem lehet pontos információkat tudni.

A Lehet Más a Politika eddig is súlyosan problémásnak tartotta a környezetvédelmi minisztérium gyakorlatát a szén-dioxid kvóták értékesítésével kapcsolatban. Az átláthatóság, követhetőség hiánya miatt bizonytalanság övezi a kvótabevételek felhasználását, ez pedig Magyarországot kiszámíthatatlan, nem kívánatos partnerré teszi a nemzetközi piacon.

Az ebből fakadó árfolyamveszteség, illetve a kvótaértékesítések meghiúsulása – tavaly Japán inkább Csehországtól vásárolt mintegy 110 milliárd forint értékű kvótát – közvetlen károkat okoznak Magyarországnak. Az LMP hónapok óta a kvótaeladásokról szóló szerződések nyilvánosságra hozatalát, a bevételek felhasználásának átláthatóvá tételét, illetve egy önálló Klímavédelmi Alap felállítását követeli, azonban a tárca ezeknek eddig nem tett eleget.

A zöld tárca követhetetlen értékesítési gyakorlata már a nemzetközi kereskedésben idézett elő zavart. Az LMP a követhetetlen kvótaügyletek azonnali leállítását, az eddigi szerződések nyilvánosságra hozatalát, egyértelmű, átlátható rendszer kialakítását és egy önálló Klímavédelmi Alap felállítását követeli a bevételek kezelésére.

Az ökopárt szerint az eset az egész kvótakereskedelmi rendszer visszásságaira is rávilágít, és nyilvánvalóvá teszi, hogy egyértelmű, szigorú és egységes nemzetközi klímarezsimre van szükség. A tavalyi koppenhágai találkozón a nemzetközi közösség a nemzeti részérdekek felülkerekedése miatt képtelen volt megállapodásra jutni, a magyar botrány fényében azonban nyilvánvaló, hogy ennek hiányában a klímaváltozás teljes nemzetközi rendszere kudarcot vallhat.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…