2024. 06. 21. péntek

Alajos, Leila
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
Újabb háború a Tokaj(i) körül

Újabb háború a Tokaj(i) körül

Újabb háború a Tokaj(i) körülAz Európai Bizottság eljárása miatt kiéleződött magyar-szlovák névvita a „Tokaj” eredet-megjelölés körül.

A tokaji bor nevének védelme azért került megint napirendre, mert Szlovákia – Magyarországhoz hasonlóan – bejegyeztette a „Tokaj” nevet az EU-ban. Ezzel természetesen továbbra sem ért egyet a helyi szőlőtermelő és borász közösség, mivel Magyarország már korábban levédette a „Tokaji” nevet, és azt az Európai Unió is elismerte. Időközben ezt „Tokajra” változtatták, mivel a bor származási helyét jelölő földrajzi nevet védették le, mint földrajzi árujelzőt.

A két ország között régóta vita van a névhasználatról. Ez ügyben 2004-ben majdnem sikerült megegyeznie a két országnak, ám akkor a szlovákok nem teljesítették ígéretüket, így nem született megegyezés. A „Tokaji” nevet egyebek között csak akkor használhatták volna északi szomszédunknál, ha pontosan kijelölik azt a területet, ahol ilyen néven kívántak bort előállítani. Ez a magyar vélemény szerint 565,2 hektáros termőterületet jelentett volna. Emellett harmonizálniuk kellett volna a tokaji borra vonatkozó előírásaikat a magyar bortörvénnyel, illetve különféle más jogszabályokkal. Továbbá a tokaji bor egységes minőségét egy közös testület ellenőrizte volna. Ezzel egy határon átnyúló borvidék jöhetett volna létre.

 

Keményebb fellépést!

A hazánkat az EU-ban képviselő politikusok is szót emeltek a döntés miatt. Tabajdi Csaba, MSZP EP delegációvezető az Európai Bizottsághoz fordult. A magyar képviselő, aki az EP Mezőgazdasági Bizottságának főtagja, jelezte, hogy az ügyben 2010. március 15-én írásbeli kérdés formájában az Európai Bizottsághoz fordult és felszólította az uniós intézményt a jogsértő állapot tisztázására. „A bizottság az elmúlt hetekben sajnálatos módon megsértette az uniós jogszabályokat, amikor eleget tett a szlovák kérésnek, és a „Tokaj” jelzést elfogadta” – jelentette ki Tabajdi Csaba.

Glattfelder Béla fideszes európai parlamenti képviselő korábban a magyar kormányt szólította fel, hogy haladéktalanul forduljon az Európai Bírósághoz, miután Szlovákia jogellenesen jegyeztette be a „Tokaj” nevet az uniós elektronikus bornyilvántartásba. A képviselő már két évvel ezelőtt is több ízben felszólította a kormányt, hogy – a szlovák fél magatartása miatt – bírósági úton rendezze a „Tokaj” elnevezés körüli vitákat.

Keményebb fellépést várnak a magyar kormánytól a tokaji névhasználata kapcsán a helyi szőlőtermelők és borosgazdák. Ezt az utóbbi napokban több fórumon is megfogalmazta Marcinkó Ferenc, a Tokaji Hegyközségi Tanács elnöke. „Már a korábbi megbeszélésekkor látható volt, hogy a szlovákok nem kívánnak a tárgyalóasztalnál megegyezni az ügyben, ezért kérnek a gazdák keményebb fellépést a kormánytól érdekeik védelmében. Álláspontjuk szerint mindenekelőtt az Európai Bizottsághoz kell fordulni a kérdésben, és amennyiben ott Magyarország számára nem megfelelő döntés születik, nemzetközi bíróság elé kell vinni az ügyet.”

 

Felvilágosításokat kér az EU

Levélben kéri az Európai Bizottság a szlovák hatóságokat a Tokajjal kapcsolatos nemzeti szabályozás egyes részleteinek tisztázására, beleértve a név regisztrálását az egységes elektronikus bornyilvántartási rendszerben – erősítette meg a Népszabadság értesülését az Európai Bizottság szóvivője szerda este. Roger Waite hozzátette: a bizottság azt reméli, hogy a hosszú ideje folyó vita kétoldalú alapon oldódik meg a két ország között, de továbbra is kész segíteni a témáról folyó tárgyalásokat. A Népszabadság írt arról a minap, hogy magyar kezdeményezésre vizsgálatot indított az Európai Unió illetékes bizottsága annak kiderítésére, hogy jogszerűen jegyezte-e be Szlovákia a Tokaj nevet az úgynevezett e-bacchus rendszerbe. Bizottsági források szerint a további információkra azért is szükség van, mert úgy tűnik, szlovák részről „nem tartották teljesen képben” az uniós végrehajtó testületet.- írja a boon.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek