2024. 06. 21. péntek

Alajos, Leila
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Vihar az edelényi tévé körül

Déjà vu élményük lehet mostanában az edelényieknek. Tíz évvel ezelőtt ugyanis éppen azok a képviselők adták vállalkozásba a városi televíziót, akik két évvel később intézménnyé szervezték vissza, most pedig újra gazdasági társaság formában működtetnék.
Tíz évvel ezelőtt az akkori egyéni képviselők frakciója megszüntette az 1993 óta intézményként működött helyi televíziót, s vállalkozásba adták azt. A tapasztalatok meglehetősen kedvezőtlenek voltak, mivel az önkormányzatnak nem került kevesebbe a fenntartás, a műsor a lakosság ellenérzésével találkozott, az eszközök leamortizálódtak. Nem véletlen, hogy a 2002. évi kampány egyik meghatározó eleme lett a tévé sorsa, a választás utáni első ülésen az akkor már többségükben fideszes képviselők az intézményi keretek közé visszaszervezésről határoztak. Az elmúlt szűk nyolc esztendőben – amellett, hogy új stúdió épült, kiépítették a digitális technikát – lényegében egyetlen változás történt: tavaly december közepén a Fidesz országos választmánya úgy döntött, hogy nem Molnár Oszkárt indítja az országgyűlési választáson. A város polgármestere viszont bejelentette, hogy független jelöltként indulni kíván. Február elején az edelényi Fidesz-frakció kezdeményezésére módosították a képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatát, hatásköröket vontak el a polgármestertől, takarékosságra hivatkozva megszüntették a kéthavonta megjelent Önkormányzati Híradót, s végül határoztak arról, hogy a városi televíziót március 1-jétől nonprofit kft.-ként működtetik tovább. Ez utóbbi döntés ellen, miután az önkormányzat érdekeit sérülni látta, a jogszabályok adta lehetőségével élve Molnár Oszkár vétót emelt. A február utolsó napján tartott újabb tárgyaláson a képviselők ugyan elismerték, hogy az új formában többlet kiadások fognak jelentkezni, mégis megerősítették a korábbi határozatukat. -írja az edeleny.hu

A létrehozandó kft.-ből egyelőre még semmi sincs. A városi televízió működtetésére biztosított költségvetési keretet ugyanakkor az ominózus március 1-jei dátummal céltartalékba kellett helyezni, ezért a médium két napon át nem tudott műsort adni. Molnár Oszkár polgármester kezdeményezésére a március 3-i rendkívüli ülésen módosította a képviselő-testület a határidőt: ezúttal május 1-jében szabva meg azt.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek