2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Energiaültetvényekkel a jövőért

A fenntartható és környezetbarát energiatermelés napjaink fontos kérdése, melynek fontos részét képezi a biomassza erőműi felhasználása. A kérdéssel kapcsolatosan fontos, hogy a technológia mind pozitív, mind negatív következményeivel tisztában legyünk. Meg kell vizsgálni a technológia környezetre és munkaerőpiacra gyakorolt pozitív hatása mellett a felhasznált nyersanyagok forrását, és a hosszú távú fenntarthatóság kérdését is.

Február végén került megrendezésre a Biomassza Erőművek Egyesülése és az Agrár Innovációs Szövetség közös szervezésében „A megújuló energiatermelés nyersanyag forrásai és használatuk” című konferencia Miskolcon.

A Biomassza Erőművek Egyesülése kezdeményezésének célja, hogy a biomassza erőműi felhasználásának társadalmi szintű ismertsége és elfogadottsága növekedjen, a biomasszával kapcsolatos esetleges tévhitek száma és ereje pedig mérséklődjön.

A konferencián részt vevő szakemberek, erőműi képviselők és környezetvédők egyetértettek abban, hogy a megújuló energiaforrások mennyiségét az Európai Uniós előírásoknak is megfelelve növelni kell. A Magyarország számára 2020-ra előirányzott 13 %-os megújuló energia kötelezettségben nagy szerepet játszik a biomassza felhasználása is. Azonban a biomassza alapú energiatermelés során sem szabad figyelmen kívül hagyni az ellátásbiztonság, versenyképesség és fenntarthatóság biztosítását.

A biomassza erőművekben használt nyersanyagok köre egyre szélesebb. Az erdőből származó tűzifa mellett egyre nagyobb teret kapnak a fűrészipari és mezőgazdasági melléktermékek és a külön erre a célra termesztett energianövények is. Hazánkban jelenleg 4000 ha biomassza-ültetvény van. A magyarországi mintaprojektekben külön energetikai célra kinemesített növényeket használnak.

Az erőművekben jól használható fás szárú energianövények telepítése, vagyis az energiaültetvények létesítése engedélyköteles, melynek megkezdése előtt nagy hangsúlyt kell fektetni a talajtípus bevizsgálására. A körülményeknek leginkább megfelelő, legnagyobb haszonnal termeszthető növényt kell kiválasztani.

A konferencián abban is egyetértettek a résztvevők, hogy a termesztett energianövények elsődleges, energetikai haszna mellett a másodlagos pozitív hatásokat, mint például a munkaerőpiacra gyakorolt kedvező hatást is meg kell ismertetni az emberekkel.

A konferencia előadásainak anyaga elérhető  a www.biomasszaeromuvek.hu oldalon.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…