2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Megújult a Miskolci Egyetem Körcsarnoka

Jöhet az Egyetemi Kosárlabda Európa-bajnokság!
 Kívül-belül megújult a Miskolci Egyetem emblematikus épülete, sportéletének meghatározó létesítménye, az 1983-ban épült Egyetemi Körcsarnok, közismert nevén UFÓ. Július 16-23. között a 14. Egyetemi Kosárlabda Európa-bajnokság mezőnye is játszik a Körcsarnokban.

A Miskolci Egyetem vagyonkezelésében és üzemeltetésében lévő Körcsarnok az elmúlt években már teljes befogadóképességen működött. A létesítmény az universitas testnevelés óráinak és hallgatóinak sportolási igényeit ugyanúgy teljesítette, mint ahogy a múlt hónapban 60. születésnapját ünneplő Miskolci Egyetemi Atlétikai és Futball Club (MEAFC) otthona is volt. Ezzel párhuzamosan számos nagyszabású országos és nemzetközi sportversenynek, koncerteknek, kiállításoknak volt helyszíne. Az intenzív használat miatt időszerűvé vált az épület teljes körű felújítása.
A Körcsarnok külső rekonstrukciója és energetikai korszerűsítése, belső megújulása a MEAFC kosárlabda sportágban benyújtott 2016/2017-es sportfejlesztési programjában szerepelt, amelyet a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége támogatólag jóváhagyott. A Tao keretet a BorsodChem Zrt. biztosította. A közel 300 millió forintos beruházás 30 %-os önerejét a Miskolci Egyetem biztosította.

Látványsportágban rendeznek felnőtt világversenyt

A 2017. július 10-i ünnepélyes átadást követően július 16-23. között ismét nagyszabású sporteseménynek ad otthont a Miskolci Egyetem Körcsarnoka, ekkor rendezik a borsodi megyeszékhelyen a 14. Egyetemi Kosárlabda Európa-bajnokságot, amelynek egyik helyszíne a megújult létesítmény. – Az eseményen intézményi csapatok, többségében hazájuk országos bajnokai versenyeznek egymással. 16 férfi és 12 női egyetemi csapat indul, köztük a férfi és női Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokság győztese valamint a Miskolci Egyetem férfi csapata. A résztvevők várható létszáma 450 – 500 fő, a korhatár 30 év. Ez azt is jelenti, hogy a várossal közösen látványsportágban rendezünk felnőtt világversenyt, ami jelentőségében, látványosságában, a mérkőzések színvonalában az elmúlt évek legkiemelkedőbb városi sporteseménye lesz, és kiemelt jelentőséggel bír Miskolc és a Miskolci Egyetem hírnevének öregbítése és idegenforgalmi népszerűsítése szempontjából – mondta Dr. Deák Csaba, a szervezőbizottság elnöke, a Miskolci Egyetem kancellárja.

A MEAFC és az UFÓ

Az 1957 júniusában megalakult Műszaki Egyetem Atlétikai és Futball Club (MEAFC), amely a várossal való hatékonyabb együttműködést kifejező névváltás után, az eredeti betűszót megtartva lett Miskolci Egyetemi Atlétikai és Futball Club, 1983-ig várt otthona, az Egyetemi Körcsarnok átadására. Az 1.140 m2 alapterületű multifunkcionális küzdőtér a kosárlabda, a kispályás labdarúgás, a kézi-, röp- és tollaslabda, a tenisz sportági igényeit egyaránt kiszolgálja. A Körcsarnokban 6 zuhanyzós öltöző, 550 fő befogadóképességű lelátó, technikai értekezletre is alkalmas „galéria”, modern eredményjelző- és hangtechnika, az emeleten 380 m2-es gyakorló terem található. – A közel 300 millió forintból megújult létesítmény a Kosárlabda Eb után ősztől újra várja a Miskolci Egyetem 10.000 diákját, az egyéb, dinamikusan fejlődő városi sportélet kiszolgálása mellett. A Körcsarnok mellett van a 2015-ben átadott atlétikai centrum, új műfüves foci és kültéri kosárlabda-pályák, kondipark, vagyis egy minden igényt kielégítő sportközpont jött létre, amelynek központi létesítménye a megújult Körcsarnok. Ezek együtt magas színvonalon és sokrétűen szolgálják a városi és egyetemi sportéletet – mondta Prof. Dr. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek