2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Vadásznap a putnoki Gömör Expon

Nyolc vadásztársaság szövetkezett

A mára már hagyományosnak mondható putnoki Gömör Expo gazdag eseményei között, a három nap fénypontja mindig a Vadásznap, amely különleges programjaival emeli a rendezvény színvonalát. Nem volt ez másként az elmúlt hétvégén sem, a programok sorába szombaton beillesztették a XI.Vadásznapot.

A vadászkürtök megszólalása, és a Hubertus Istentisztelet után a hivatalos megnyitón, Kriston Nándor, a Megyei Vadászkamara elnöke, és  Dr. Székely László, a Megyei Vadászszövetség elnöke mellett, Putnok polgármestere Tamás Barnabás, Demeter Zoltán a terület országgyűlési képviselője, és Ríz Gábor országgyűlési képviselő is köszöntötte az egybegyűlteket,  s mindannyian egy közös gondolatot fogalmaztak meg: A vadászat, a vad elejtéséhez vezető utat jelenti, amely az élőhelyek ápolásával, a vad etetésével kezdődik, s hogy amit nagyapáink örökül hagytak ránk, azt méltó módon úgy ápolják, s úgy adhassák tovább, hogy utódainknak is legyen módjuk a vad elejtésére.

Majd Tóth Á. Dénes, a Vadászkamara titkára színpadra szólította mindazokat, akik kitüntetést kaptak kiemelkedő munkájuk okán. Az idén Dr. Paragh Lajos, Robert Kovac, Barta Csaba, Misunda Viktor, és Kertai Ede vadászok részesültek elismerésben.

A kiváló vadételek kínálata, s egyéb bemutatók, trófea kiállítás mellett még két fontos eseménye is volt a szombati Vadásznapnak. Mint azt Hercsik Istvántól, a Őrhegy Földtulajdonosi Vadásztársaság elnökétől megtudtuk, két olyan együttműködési megállapodást írtak alá, amely az elkövetkezendő időszakban meghatározó lesz területünkön.

– Az egyik együttműködés, amely a rendőrséggel és a polgárőrséggel köttettet, arról szól, hogy hogyan segítsük egymás munkáját. Ez most tételesen nem egy protokolláris együttműködés, hanem hogy váltsuk aprópénzre, hogy tegyük napi gyakorlattá a rendelkezésre álló lehetőségeinket a vadgazdálkodás jobbá tételére, és az orvvadászat kiszűrésére, s mindez a mai modern, digitális technológia alkalmazásával.

A másik együttműködés, pedig arról szól, hogy ha nyolc vadásztársaság: a Szuhavölgye, az Őrhegy, az Alsó- Gömöri Nagyvadas, a Mohosi Jógazdák, a Sajó-Menti, A Szuhafői, a Kánói, és az Edelényi Vadásztársaság szövetkeznek, akkor megvalósul az-az elv, amely ebben a sorrendben a legfontosabb: A vadászati kultúra, az etika, a vadgazdálkodás, és a vad elejtése. Arról már nem is szólva, hogy ez a nyolc társaság mintegy 35000 hektáron gazdálkodik, s ezekkel az egységes, betartott elvekkel, sokkal hatékonyabb vadgazdálkodást folytathatnak. – nyilatkozta az elnök.

A  Vadásznap megnyitóján az is elhangzott, hogy 2018-ban Országos Vadásznap rendezésére pályázik a  BAZ Megyei Kamara, amely még sohasem volt a területünkön, és Tamás Barnabás polgármester megerősítette, hogy mindent megtesznek azért, hogy ennek az országos hírű rendezvénynek Putnok városa adhasson otthont.

OBE
Fotó: OL

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek