2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 467 HUF
Fórum az IVS-ről Miskolctapolcán

Fórum az IVS-ről Miskolctapolcán

Fórum az IVS-ről MiskolctapolcánA miskolci Önkormányzat lakossági fórumon ismertette szerdán délután az Integrált Városfejlesztési Stratégia III.-at, Miskolctapolca infrastruktúra fejlesztését. Hívták a vállalkozókat, de mindössze 11-en voltak kíváncsiak arra, hogy milyen fejlesztésekre futja a tervezett 673 millió forintból. Az este hat órakor kezdődő lakosságnak szóló tájékoztatón a lakosság részéről sem volt sokkal nagyobb az érdeklődés. Fedor Vilmos alpolgármester, Viszlai József főépítész, Varga György a Miskolctapolca Fejlesztéséért Kft. ügyvezetője és Fridély László, a Miskolci Turisztikai Kft. ügyvezetője válaszoltak a felmerült kérdésekre.

Fedor Vilmos alpolgármester tájékoztatta először a fórum résztvevőit, majd felhívta a figyelmet arra, hogy a fejlesztési elemek összeállításánál igyekeztek figyelembe venni a lakosság kéréseit, de a városrész kettősségét is, vagyis azt, hogy lakó és üdülő övezet is egyben. Az alpolgármester kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy az önkormányzat az elmúlt három évben is – 2007-ben 22, 2008-ban 48, 2009-ben 50 millió forint – fordított a városrész infrastruktúrájának fejlesztésére. A város Integrált Városfejlesztési Stratégiájában 16 részre (akcióterület) osztották a várost, ebből az egyik Miskolctapolca, melyen kívül még háromban – belváros-történelmi Avas, Diósgyőri vár és környéke, Lillafüred – valósulnak meg turisztikai beruházások.
A projekt részleteit és a további fejlesztések lehetőségeit Wáchter Balázs, a VitalPro Kft. képviselője ismertette. Eszerint a beruházások közé tartozik a Barabits sétány megújítása 111 millió forintból, a Csónakázó tó teljes rehabilitációja100 millió, az Őspark rekonstrukciója, a Hejő menti sétány bővítése 156 millió, és négy belterületi út felújítása, a Zenit büfénél kerékpár kölcsönző kialakítása, illetve kulturális és sport programok támogatása 168 millió forintból. A beruházások akár idén, de legkésőbb 2011 januárjában elkezdődhetnek, és legkésőbb 2012 decemberéig be is fejeződnek. A 670 millió forintos költségből 500 milliót áll az Európai Unió, a többit a város, s ez a projekt 75 százalékos támogatottságát jelenti.

Fórum az IVS-ről MiskolctapolcánA fórumon résztvevőket leginkább az érdekelte mi lesz a volt strand területével, s ezt ki-ki saját habitusának és kultúrájának megfelelően fogalmazta meg a jelenlévők felé. Arra ígéretet tettek a szakemberek hogy ott semmi olyan beavatkozást nem végeznek el, ami ne lenne visszafordítható. Parki sétányt alakítanak ki, a volt gyerekstrand területén pedig sportolási lehetőséget biztosítanak (streetball, foci, minigolf) a szükséges infrastruktúrával – közvilágítással, illemhellyel.

Választ kaptak a fórum résztvevői arra is, hogy a 2009, november 19-én a Barlangfürdőben összehívott fórumon ismertetett, s azóta a közgyűlés által, 41 igen szavazattal jóváhagyott, négycsillagos Benedicti Hotel, és a volt kőbánya területén építendő élményfürdő pályázatát már készíti az önkormányzat, és a kiemelt turisztikai pályázati lehetőséget kihasználva szeretnék megvalósítani, sőt arról is hallhattunk, hogy az egykori Juno Hotel átépítése tavasszal elkezdődhet, mert megvásárolta a korábbi tulajdonostól egy befektetőcsoport. -obe-

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek