2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Magyar katonákat ért támadás Afganisztánban
Magyar katonákat ért támadás Afganisztánban

Magyar katonákat ért támadás Afganisztánban

Magyar katonákat ért támadás AfganisztánbanGránátvetővel (RPG) támadtak meg vasárnap délelőtt egy magyar katonai konvojt az Észak-Afganisztánban lévő Baglán tartományban. Két katona megsérült, az egyik súlyosan, a másik könnyebben. Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője az ügyről tartott rendkívüli sajtótájékoztatón elmondta, hogy a katonák a Baglánban lévő Puli Kumritól, a magyar tartományi újjáépítési csoport (PRT) központjától mintegy 80 kilométerre tartottak ellenőrzést egy város környékén, s a visszafelé tartó úton, lesállásból lőttek rá a négy páncélozott autóból (Humvee) álló konvojra. A lövedék a második autó jobb oldali ablakát találta el, így az első ülésen utazó szakaszparancsnok és a sofőr sérült meg – mondta a szóvivő.

A második lövedék – a katonák gyors reakciója következtében – már két autó között repült el. A gránátvető lövedéke úgynevezett kumulatív robbanófejet tartalmazott, ami úgy fejti ki hatását, hogy, amikor nekiütközik a páncélzatnak, megolvasztja azt, így hatolva át rajta, és csak azután robban. Ebben az esetben azért nem az erősen páncélozott harcjárműben robbant a töltet, mert elvesztette energiái jó részét, mire sikerült keresztülfúrnia magát a páncélzaton – magyarázta a szóvivő.

Bocskai elmondta, hogy a sérülteket helikopterrel azonnal a közelben lévő kunduzi kórházba szállították. A súlyosan sérült századost, a szakasz parancsnokát egy érsebész megműtötte, a műtét sikeres volt, komplikáció nem lépett fel. A helyi hatóságok már felkutatták a feltételezett elkövetőket: két pakisztáni férfit őrizetbe vettek, kihallgatásuk folyamatban van. Bocskai szerint, akár haza is jöhet a külszolgálatban megsérült katona, mert ezt a honvédség minden esetben felajánlja a sérülteknek. Ebben a konkrét esetben azonban nincs szükség arra, hogy előbb hazatérjen az artériás sérülést szenvedett százados, mert hamarosan letelik féléves szolgálata, így – ha a gyógykezelésre még szükség lesz – az már itthon folytatódhat.

Bocskai szólt arról is, hogy azokra az esetekre, amelyek komoly lelki megterhelést okoznak a katonáknak, mint például egy ilyen támadás, a honvédség pszichológusokat alkalmaz. Afganisztánban is van csapatpszichológus, akire – a tábori lelkész mellett – számíthatnak a katonák. Legutóbb 2009. május 9-én támadtak rá magyar katonákra helyi ellenállók Afganisztánban. Az akkori eset Puli Kumritól északra történt. A PRT járőröző katonái visszaverték a támadást, közülük senki nem sérült meg. A magyar újjáépítési csoport 2006 ősze óta szolgál a bagláni tartományban.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…