2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Boldogkőváralja, avagy a jó bornak is kell a cégér

„Szerencsés az a település, amelynek történelme, jelene és valószínűsíthetően jövője is összefonódik egy vagy több száz éves nemzeti érték és emlék létével, jelen esetben a Boldogkői Várral” (K. Végh Katalin régész, 1966)

A Zempléni- hegység sokak szerint hazánk páratlan szépségű tája. A vidék nagyon sok látnivalót, kultúrtörténeti értéket rejt. A környék egyik ilyen gyöngyszeme Boldogkőváralja. A település közvetlen környezetében számos látnivaló tárul a vendégek kíváncsi tekintete elé. Említhetném a Regéci Várat, Vizsolyi bibliát, Göncön a Huszita házat, Fűzéri Várat és folytathatnám a sort napestig…
A küzdelem óriási, mert ezek a turisztikai látnivalók vetélkednek egymással a turisták kegyeiért, ez gyakorlatilag egy piaci verseny. Akinek jobb a marketing kommunikációja vagy valami szokatlant, eltérőt tud kitalálni, az előnybe kerülhet a versenytársaival szemben.
Boldogkőváralja nem tartozik a gazdag települések közé, viszont hatalmas előnyben van, mert a falu tetején magasodik Bodókő sziklája és rajta a korántsem hétköznapi formájú, közel 800 éves vár, a település büszkesége.
Eme látványosság évente több tízezres látogatói számmal büszkélkedhet, köszönhetően a 2000-es évek elején elkezdődött felújítási munkálatoknak, melynek során csak egy párat említve:
–    lefedték a kaputornyot
–    palotaszárny lefedése
–    háromszögű torony üvegfedést kapott.
A palotaszárnyban kapott helyet Közép-Európa legnagyobb ólomkatona kiállítása, mely a magyar történelem legnagyobb csatáit mutatja be. Mára már egy szépen felújított impozáns építmény tárul az idelátogatók szemei elé, melynek falai között megelevenedik a történelem. Ha a kulturális étvágyunk csillapítása közben pedig megéheznénk, akkor ajánlhatom a környék egyetlen középkori éttermét –a vár alatti alagútban-, amely középkor fenséges íz világát, hangulatát prezentálja.
A kulturális látnivalókon kívül számos program is színesíti a településen élők és az ide látogató turisták életét.
A legnagyobb kavalkád egy helyi pálinkafőző üzem nagyszabású, minden évben megrendezendő eseménye, mely színes programokkal, neves zenekarokkal, gasztronómiával képes több ezer embert a térségbe vonzani, ami hatalmas reklámot, hírnevet jelent a falunak.
Ha már programokról van szó, akkor had ajánljam figyelmükbe az Önkormányzat által megrendezésre kerülő „Csülkös Pálinkás Nap a Boldogkői várban”.  Az ingyenes rendezvény az Úr 2016. évének szeptember havának 17. napján kerül lebonyolításra.
Lesz vadas ételek főző verseny, egész napos eszem- iszom, kézműves foglakozások, pónilovaglás, arcfestés este Mobilmánia és Karthago koncert és végezetül tűzijáték zárja a program sorozatot. Garantált szórakozási és kikapcsolódási lehetőség a falu és az ide látogató vendégsereg aprajának-nagyjának.
Ha pedig a várat már kellően körüljártuk és sétálni támad kedvünk, akkor a faluba érve megtekinthetjük a Péchy Gábor által építetett hagymasisakos, római katolikus barokk templomot, amely 1768 és 1773 között épült. A bejáratot kegyúri címerek díszítik, a szent hely egy fő oltárral és három mellékoltárral rendelkezik. A templom berendezése XVIII. századi rokokó, barokk és copf stílusú. A község másik nevezetessége az 1778-ban épült egyemeletes 2500 négyzetméter alapterületű U alakú barokk kastély. A palotához több hektáros kert tartozik, mely az angol és a francia kertépítészet jegyeit hordozza.
Pár sorban röviden mindent bemutatni a település életéből, látnivalóiból, programjaiból az lehetetlen, de nem is ez volt a célom. Mindenféleképpen az érdeklődés felkeltése volt a célom, hogy minél több és több ember jöjjön el ismerje meg a helyet, a helyiek vendégszeretetét, Boldogkőváralja szép és hangulatos környezetét, hogy utána jó szívvel ajánlhassa barátainak, ismerőseinek.
Ahogyan a híres mondás tartja „Párizs megér egy misét”, Boldogkőváralja megér egy látogatást!

Üveges Péter

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A putnoki Polgármester válasza
TájékoztatásPutnok Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2019. szeptember hó 30. napján tartott Képviselő-testületi ülésén állást foglalt egy …

További cikkek