2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

A The Cure is jön Budapestre ősszel

Nagykoncertek szempontjából tartalmas lesz az ősz Budapesten: a legendás The Cure például pályafutása során már negyedszer látogat hazánkba, így mindazok, akik valamilyen oknál fogva lemaradtak eddig az együttesről, most bepótolhatják. Az európai turné, mely a nagy-britanniai Isle of Wrightból indul, 17 országot érintve egy 30 állomásos koncertsorozattal behálózza a kontinenst, majd Londonban zárul. Az együttes az utóbbi 7 évben elsősorban Londonban, valamint a legnagyobb fesztiválokon játszott, így igazán jó hír, hogy ezúttal európai turnéra indul.

 

A negyven éve alapított angol rockbandát a 70-es évek végén eleinte a post-punk, new wave zenei irányzatokba sorolták be, ám zenéjében fokozatosan jelentek meg az egyre sötétebb témák, mely a 80-as évek elejére már inkább a gothic rock irányzathoz állt közel. A Pornography című album megjelenése után Smith úgy döntött, hogy a sötét hangulatú zenéjüket kicsit a pop irányába mozdítja.

 

Ennek köszönhetően egyre növekedett az együttes hírneve olyan daloknak köszönhetően, mint a Lovesong, Just Like Heaven vagy a Friday I’m in Love. Az évtized közepére az együttes valódi szupersztárrá vált, olyan méltán sikeres daloknak köszönhetően, mint a Boys Don’t Cry, The Love Cats vagy a Lullaby. Az együttes több mint 30 millió albumot adott el pályafutása során, 13 stúdióalbumot, 10 EP-t és több mint 30 kislemezt jelentetve meg.

 

Még napjainkban is sokan kategorizálják a The Cure zenéjét gothic rockként, ám ez heves ellenérzéseket vált ki Smithből, aki szerint az általuk játszott zene nem kategorizálható, hiszen az egyfajta cure-os hangzás, mely mellőzi a gothic rock monotonitását és borongósságát.

 

Az évek során előfordult, hogy cserélődtek a tagok, ám az együttes frontembere és egyben dalszövegírója, Robert Smith, az egyetlen állandó tagként máig büszkén erősíti a formációt. A The Cure Tour 2016 során Robert Smith énekes-gitárost Simon Gallup basszusgitáros, Jason Cooper dobos, Roger O’Donnell billentyűs és Reeves Gabrels gitáros egészíti ki.

 

A turné során a legismertebb dalok mellett ritkaságok is felcsendülnek majd, csak úgy, mint néhány kiadatlan gyöngyszem. Akik pedig ismerik a zenekar munkásságát, vagy volt már szerencséjük hozzájuk élőben, tudhatják: az élvezetes színpadi show szintén garantált.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…