2024. 06. 13. csütörtök

Antal, Anett
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • gy darab a történelemből, egy deszka a Miskolci Nemzeti Színház színpadából – Színházünnep Miskolcon

gy darab a történelemből, egy deszka a Miskolci Nemzeti Színház színpadából – Színházünnep Miskolcon

Az előző évek hagyományaihoz híven, idén is szabadtéri programokkal indult az évad Miskolcon. Szeptember 4-én, vasárnap délelőtt gyerekprogramokkal, a közelgő bemutatók részleteivel, zenével, tánccal és közös főzéssel várták a társulat tagjai az érdeklődőket.

Aki bérletet váltott, hazavihetett egy darabot a világot jelentő deszkákból. Este az új tagok egy különleges gálaműsor keretében mutatkoztak be a Nyári színházban.

Délelőtt a gyerekeké és a családoké volt a főszerep. Lúdas Matyi és musical mesék szórakoztatták a kicsiket, de volt arcfestés, jelmezpróba is. A Kamaraszínház egyik közelgő bemutatója, a Kivilágos kivirradtig kapcsán közös nótázásra hívták a színház művészei a nézőket, majd Rusznyák Gábor rendező vezetésével nekiláttak elkészíteni az évad gulyását. A színpadon a Miskolci Balett a készülő romantikus táncjátékából, az Anna Kareninából szolgált ízelítővel, míg a színészek „Jó ebédhez szól az operett” címmel zenés összeállítással szórakoztatták a közönséget. A legbátrabbak azt is kipróbálhatták, milyen lehet vezényelni a Miskolci Nemzeti Színház zenekarát. A májusban nagy sikert aratott program után most is karmesterré válhatott bárki néhány percre Cser Ádám zenei vezető segítségével.

A DVTK-val való együttműködésnek köszönhetően vasárnap a Diósgyőr csatára, Georges Griffiths fejelőpárbajban mérkőzött meg a színház igazgatójával, Béres Attilával. Az elefántcsontparti játékos kemény ellenfélnek bizonyult, de a direktor is állta a sarat, így nagyon sportszerűen döntetlenben egyeztek ki a felek. A csata közben a zenei aláfestéséről a Miskolci Nemzeti Színház zenekara gondoskodott.

Különleges emléket vihetett haza az, aki a Színházünnepen váltotta meg bérletét! A színpad deszkái 1996-2016-ig szolgálták a feledhetetlen miskolci produkciókat és a miskolciak kedvenc művészeit. A nyár folyamán új deszkákra cserélték a színházban az elkopott, nemes deszkákat – ezek egyedi, színházi logóval ellátott darabjait hazavihették a bérletesek.

A délelőtti programok végére elkészült az évad gulyása is, így mindenki megkóstolhatta, mit főztek a színészek. Az étel az új évadot szimbolizálta: volt benne egy kicsi mindenből, mint ahogy a repertoár is minden műfajban kínál remek előadásokat.

Este a Nyári színházba várták a közönséget egy különleges gálaműsorra. A társulat új tagjai (Bodoky Márk, Farkas Sándor, Feczesin Kristóf, Prohászka Fanni, Rózsa Krisztián, Somhegyi György, Tenki Dalma) kétórás műsorban mutatkoztak be, amelyen bizonyíthatták, hogy ki mit tud. A Szőcs Artur rendezte előadáson táncos, verses, zenés műsorszámok mellett az improvizáció is fontos szerepet kapott, Kokics Péter játékmester humoros feladatokkal tesztelte a fiatal színművészeket. A játék interaktív volt, meglepetés várta a nézőket is. Néhány szerencsés személyre szóló ajándékot kapott a színészektől: sátáni kacajt, szerelmes pillantást vagy épp dörgő vastapsot. Az est zárásaként pedig időutazásra hívták a nézőket: a nagy sikerrel játszott Egy csók és más semmi című előadás utolsó jelenetét láthattuk a fiatal színművészektől, egy kicsit másként. Paródiájukban modoros, fásult vagy épp nagyképű színészeket játszottak, amilyenek – reméljük – ők sosem lesznek. A produkciókat a társulat tagjaiból álló szakértő zsűri értékelte, melynek elnöke Harsányi Attila színművész volt.

A rengeteg humorral, játékossággal és emlékezetes pillanattal teli estén valóban bizonyították az új tagok, hogy itt a helyük Miskolcon. A közönség pedig kíváncsi rájuk, hiszen már bemutatkozó produkciójukra is megtelt a Nyári színház nézőtere.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …