2024. 08. 1. csütörtök

Boglárka
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
A személy- és vagyonőrök kötelező szakmai kamarai tagságát meg kell szüntetni

A személy- és vagyonőrök kötelező szakmai kamarai tagságát meg kell szüntetni

A személy- és vagyonőrök kötelező szakmai kamarai tagságát meg kell szüntetniAz Összefogás Párt célja a személy- és vagyonőrök kötelező szakmai regisztrációjának megszüntetése. A párt Honvédelmi és Rendészeti Kabinetének álláspontja szerint a személy- és vagyonőrök kötelező szakmai kamarai tagságát és a vagyonvédelmi cégek kötelező kamarai regisztrációját lobbiérdekeken kívül érdemben más nem indokolja, mert a szakmai ellenőrzést a rendőrség megfelelően végzi.

A személy- és vagyonőrök kötelező szakmai kamarai tagsága és a vagyonvédelemben dolgozó cégek kötelező szakmai kamarai regisztrációjának kérdése már hosszú ideje vitatott téma a vagyonvédelmi szakmában. A munkáltatók és a munkavállalók szervezeteit tömörítő Magánbiztonsági Ágazati Párbeszéd Bizottság (MBÁPB) többször felhívta határozatban az illetékes, jogszabályalkotó állami szerv, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium figyelmét a problémára, de a tagdíjakat és regisztrációs díjakat beszedő Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara kitartó lobbitevékenysége nyomán nincs változás a hivatalos álláspontban, noha ezt jogszabályok által a külföldi állampolgárok és a külföldi cégek számára kötelezővé tétele az Európai Unió Alapszerződésébe ütközik. Az Európai Bizottság e vonatkozásban 2009. január 29-én kötelességszegési eljárást indított Magyarország ellen. Ha a jogszabályi kötelezettség csak a magyar állampolgárokra és a magyar vállalkozásokra vonatkozna, akkor ők hátrányosabb helyzetbe kerülnének, mint a külföldiek, ami pedig a magyar alkotmány hátrányos megkülönböztetésről szóló rendelkezésébe ütközne.

Az Összefogás Párt álláspontja szerint a személy- és vagyonőrök kötelező szakmai kamarai tagságát és a vagyonvédelmi cégek kötelező kamarai regisztrációját lobbiérdekeken kívül érdemben más nem indokolja, ezért annak kötelező jellegét meg kell szüntetni, ezzel párhuzamosan csökkentve a bürokráciát is. Az állam elégedjen meg a rendőrség által történő regisztráció és engedélykiadáson keresztül az ellenőrzés ezen elegendő fokával, a duplikált adatbázisok működtetésének költségeit kötelező tagdíj formájában feleslegesen ne hárítsa át az állampolgárokra, a jellemzően kiskeresetű személy- és vagyonőrökre.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Villámgyors elfogás Ózdon
Még azelőtt elfogtak a rendőrök egy lopással gyanúsítható férfit, mielőtt a sértett észrevette volna, hogy megkárosították. Két ózdi kö…