2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
Ütemes fürdőfejlesztés Tiszaújvárosban

Ütemes fürdőfejlesztés Tiszaújvárosban

Ütemes fürdőfejlesztés TiszaújvárosbanEgy szabadtéri gyógymedence építéséről írt alá vállalkozási szerződést Marozsák Péter, a Tiszaújvárosi Strand- és Termálfürdőt üzemeltető TiszaSzolg 2004. Kft. ügyvezető igazgatója és Édes Csaba, a kivitelező Colas-Alterra Zrt. vezérigazgatója. A sajtó nyilvánossága előtt, ünnepélyes keretek közt rendezett szerződéskötés alkalmával elhangzott, hogy a júniustól üzemelő medencével nem ér véget a fürdő fejlesztése. Még az idén megkezdődhet egy új bejárati épület és a fedett termálfürdő bővítéseként egy élménycsarnok építése.

 

A beruházási program teljes költsége 1,4 milliárd forint, melyből 500 millió forintra pályázatot nyújtott be a cég.
Az eseményen Bráz György alpolgármester köszöntötte a megjelenteket. Mint mondotta, jeles nap 2010. január 22-e, hiszen a szerződéskötéssel, a munkaterület átadásával gyakorlatilag megkezdődhet a fürdő fejlesztése, bővítése.

Finanszírozás, haszon

Az alpolgármester elmondta, szerencsére őseink megfúrták azt a kutat, melynek nyomán néhány évtized múltával megszülethetett a fürdőkomplexum. Mára az is bizonyossá vált, hogy az 1998-ban épült, strandból, gyógyfürdőből és balneoterápiás részlegből álló létesítményt fejleszteni kell a versenyképesség érdekében. 
Ezt célozza meg az a három ütemből álló projekt, melynek megvalósítására a TiszaSzolg 2004. Kft. pályázatot nyújtott be az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében meghirdetett Turisztikai attrakciók fejlesztése elnevezésű pályázatra. A sikeresnek bizonyult első forduló után február végén várható a második fordulós döntés. A beruházási program teljes költsége meghaladja az 1,4 milliárd forintot, ebből 500 millió forint a kért támogatás. A további finanszírozásról – és 360 millió forintos tagi kölcsön folyósításáról – 2009 áprilisában határozott Tiszaújváros képviselő-testülete. A fennmaradó 565 millió forintot a TiszaSzolg hitelből biztosítja. A végső döntésre tehát még várni kell, de a cég saját költségeinek terhére megkezdheti a beruházást. 
Kovács Tibor országgyűlési képviselő, az önkormányzat gazdasági, vagyonkezelési és beruházási bizottságának elnöke a beruházás gazdasági jelentőségét hangsúlyozta. Tiszaújvárost ma már nem csupán iparvárosként, hanem fürdővárosként is emlegetik országszerte és határainkon túl is. A komplexum évente több százezer vendéget fogad, megélhetést biztosítva az idegenforgalmi, vendéglátóipari, kereskedelmi szektorban dolgozóknak, vállalkozóknak. Helyes döntés volt a fürdő megépítése és helyes döntés a fejlesztés is, hiszen a kormányzati és uniós támogatások révén sorra megújulnak a fürdők, nagy a konkurencia, új szolgáltatásokra, élményelemekre van szükség, hogy a fejlődési ütem fenntartható legyen – mondotta Kovács Tibor.

Fejlesztési területek

A projektről Hegedűs Tibor, a TiszaSzolg szolgáltatási vezetője adott tájékoztatást. A teljes beruházási program első részeként egy 242 négyzetméter vízfelületű új, szabadtéri gyógyvizes ülőmedence létesül, amely csak nyáron üzemel majd. A medencébe két lépcsősor vezet, az oldalfalak mentén és a kialakítandó kis szigetek körül ülő-, masszázs- és pezsgőpadok, pezsgőágyak, nyakzuhanyok létesülnek. A kivitelezésre 4 hónap áll rendelkezésre, a kivitelező, a közbeszerzési eljárás nyertese, a Colas-Alterra Zrt., amely az előzetes költségbecslésnél kedvezőbb, nettó 137,5 millió forintos ajánlatot tett és 2010. május 28-i teljesítési határidőt vállalt. 
Az 1,4 milliárd forintos teljes beruházás megvalósítására a pályázat pozitív elbírálása teremthet alapot. Megépülhet egy új bejárati épület az északi strandterületen, új öltözőkkel és várhatóan szeptemberben a fedett gyógyfürdő bővítéseként megkezdődhet egy új élménycsarnok kialakítása, melyen belül egy új normálvizű kalandmedence létesül, 300 férőhellyel bővül az öltözőkapacitás, a szaunázási lehetőség egy új szaunaparkkal egészül ki.

Tapasztalat, remények

A szabadtéri gyógymedence kivitelezői szerződését Marozsák Péter, a TiszaSzolg 2004. Kft. ügyvezető igazgatója és Édes Csaba, a Colas-Alterra Zrt. vezérigazgatója látta el kézjegyével. 
A Colas-Alterra Zrt. nagy tapasztalattal rendelkezik a fürdőépítés terén, jogelődje építette a jelenlegi komplexumot is. A cég több fürdő, egyebek mellett a fővárosi Dagály és Palatinus átépítésében, fejlesztésében is jeleskedett. Édes Csaba vezérigazgató lapunk kérdésére válaszolva elmondta, a szűknek látszó határidő teljesíthető, május 28-ig elkészül a medence. 
Ebben az esetben már az idei szezonban is új attrakcióval találkozhatnak a vendégek. Ebben bízik Marozsák Péter is. Mint mondotta, a létesítmények, a szolgáltatások bővítése létérdeke a TiszaSzolg 2004. Kft-nek. Csak így tudják állni a versenyt a nagy tradíciókkal rendelkező és újonnan létesülő fürdőkkel. Az előző két év látogatottságban, árbevételben kimagasló teljesítményt hozott, ennek megtartása, további emelése a cél. Elengedhetetlen tehát a fejlesztés, a beruházás – mondotta az ügyvezető igazgató. 

Az ünnepélyes ceremóniát követően a résztvevők a helyszínen is tájékozódhattak az első ütemben megvalósuló medencéről és hivatalosan is átadták a munkaterületet a kivitelezőnek. -ÖS-

Ferenczi László

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek