2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Támogatást az azbesztmentesítéshez!

A Jobbik határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésbe annak érdekében, hogy megkönnyítsék és felgyorsítsák az azbesztmentesítést. Bár az egykori zagyvaszántói azbesztgyár törmelékét elszállították, a mentesítés minősége megkérdőjelezhető, ezért Hatvan környékén, Zagyvaszántó és Lőrinciben továbbra is súlyos problémát jelent ez. Ráadásul az ott gyártott azbesztet sokan felhasználták a házépítés során, s számos illegális lerakó is létesült a környéken.

A Jobbik az elmúlt hónapokban jogászokkal, a Jobbik európai parlamenti képviselőivel és más kárszakértőkkel megvizsgálta, milyen mód van arra, hogy csökkentsük ezt a környezetkárosítást. A Jobbik EP-képviselői felkutatták azokat az uniós jogelveket és irányelveket, amelyek alapján egyértelművé vált, az azbesztmentesítés érdekében a kohéziós alapból uniós támogatásokat lehet lehívni, de csak akkor, ha ez az operatív programokban is szerepel. Csakhogy ez idáig egyetlen ilyen hazai programban nem szerepel ez a lehetőség.

A Jobbik határozati javaslatának értelmében azoknak a magánszemélyeknek, akiknek a portáján megtalálható az azbeszt, nem kellene többszörös árat fizetni a mentesítésért és az elszállításért (ez háztartásonként egy-másfél millió forintos költséget is jelenthet), a felmerülő költséget az állam vállalná magára. A javaslat másik nagyon fontos pontja, hogy, az állam létrehozna egy pénzalapot, amelynek segítségével fel lehetne térképezni a hazánkban található azbesztszennyeződéseket. Harmadik pontként pedig a megbetegedettek gyógyítását és kártérítésüket az állam vállalná fel. A Jobbik fontosnak tartja, hogy az azbesztmentesítéssel kapcsolatos uniós jogelveket ültessék át a magyar jogrendbe.

Sneider Tamás, a Jobbik és az Országgyűlés alelnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek