2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • DK: Már föld sem kell a lopáshoz – Kártérítést kapnak a fideszes földesurak Mezőhegyesen?

DK: Már föld sem kell a lopáshoz – Kártérítést kapnak a fideszes földesurak Mezőhegyesen?

A mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt földbérletei december végén fognak lejárni. Mivel a fideszes földtörvény szerint 1800 hektárnál nagyobb gazdaságok nem létezhetnek, már a földmutyi kezdetén szétverték a Ménesbirtok Zrt-t. A kormány az előző két évben több tucat fideszes hűbéressel kötött olyan szerződést a földek eladására, amelyek elvileg jövő év január elsején lépnének életbe.
Most azonban úgy döntött a kormány, hogy 10 000 hektáros mintagazdaságot hoz létre ezeken a földeken, egyelőre állami kézben. Erre hivatkozva nem kötnek szerződést az árverések nyerteseivel, és kártalanítják a múlt években bérletet nyerőket is. Hogy jól értsük: a Simonka-strómanokkal, fideszes hűbéresekkel olyan bérleti szerződéseket kötöttek, amelyekről tudniuk kellett, hogy egyáltalán nem fognak életbe lépni, de most legalább kártérítést tudnak utána fizetni. Nem lehet azzal vádolni tehát a Fideszt, hogy ne lenne kreatív, hiszen földeladás nélkül is kárt tudnak okozni az adófizetőknek.

A Demokratikus Koalíció szerint az Orbán-kormány a földprivatizációval elárulta a magyar gazdatársadalmat. A DK szerint felháborító, hogy a Fidesz már nem csak akkor lopja el a közvagyont, amikor eladja a földeket, hanem akkor is, amikor nem adja el és kártérítést fizet. A DK által képviselt Sokak Magyarországa külön ki fogja vizsgálni, hogy a fideszes káderek miként tették rá a kezüket Mezőhegyesre.

Nagy-Huszein Tibor
Alelnök, DK

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…