2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Közgyűlést tartott az akadémiai bizottság

„Be kell vinni az életet a tudományba, hogy a tudományt kivihessük az életbe” – Kossuth Lajost idézve kérte közéleti, társadalmi aktivitásra régiónk tudósait Török Dezső a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottsága tagjait csütörtökön Miskolcon tartott éves közgyűlésükön.

Roósz András,az MTA MAB elnöke köszöntötte a vendégeket, a tagokat és elmondta, hogy a közgyűlést az akadémiai törvény értelmében kell megrendezniük, amely keretében beszámoló hangzik el a tavalyi évről és tájékoztató az idei tervekről.

Vékás Lajos, az MTA alelnöke köszöntőjében szólt az akadémia májusi közgyűlésének az előkészítéséről, a várható programról. A nap középpontjában – nomen est omen – a tudomány áll majd, a különböző tudományágak neves képviselői tartanak majd előadást. A tudományos ismeretterjesztést is szíván viseli az akadémia, számos rendezvényt szerveznek, mert nem engedhetik ezt a fontos területet kontárok kezébe.


Török Dezső
kiemelte a regionális tudós társaság a térség életében betöltött fontos szerepét.  „A potenciális befektetők ugyanis a megfelelő terület, munkaerő és infrastruktúra mellett arra is kíváncsiak, hogy milyen humántőke, kutatói bázis áll rendelkezésre egy-egy helyen. Bízom benne, hogy a 2014-2020 közötti uniós ciklusban a korábbiaknál nagyobb mértékben tudunk támaszkodni a megyénkben meglévő tudásbázisra. Közös célunk, hogy minél magasabb szintű munkakultúrák honosodjanak meg, minél nagyobb legyen a hozzáadott érték, a K+F, az innováció.” Ezzel kapcsolatban számít a tudósok aktív közreműködésére, együttműködésükre megyénk, hazánk fejlesztésében.

Dr. Kiss János, Miskolc alpolgármestere Madách Ember tragédiájának falanszterét felidézve szólt a tudósok előre megjövendölt fontosságáról.  Magyarország legokosabb embereinek, a tudósoknak szabad szárnyalást, jó munkát kívánt.

Torma András, a Miskolci Egyetem rektora köszöntőjében együttműködéséről, támogatásáról biztosította a tudományos társaságot. Ezt követően Roósz András tartott részletes beszámolót a bizottság felépítéséről, majd kollégája szólt az elmúlt évben elvégzett munkáról.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek