2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Választókerületi összegzés:

Dr. Hörcsik Richárd, Borsod-Abaúj-Zemplén Megye 5. sz. választókerület országgyűlési képviselőjének sajtótájékoztatója – Telkibánya, 2016.02.09.

Téma: „Költségvetési ciklushatár” – uniós támogatással megvalósult fejlesztések az 5. számú választókerületben a 2007-2013-as költségvetési ciklusban, várható fejlesztések a 2014-2020-asban.
Azt követően, hogy a 2007-2013-as uniós költségvetési ciklus lezártnak tekinthető, választókerületi szakmai kabinetemmel fontosnak tartjuk összegző igénnyel kommunikálni a ciklusban sikeresen megvalósított uniós fejlesztéseket. A pályázatok országos kontextusáról elmondható, hogy hazánk lehet az egyetlen olyan ország a térségben, amely a költségvetési ciklusban 100%-ban fel tudta használni a rendelkezésére álló uniós forrásokat, miután meg is haladta azt, és 106%-os eredménnyel zárt. (2015 végére ugyanis 9194 milliárd forintra ugrott a kifizetési számláló, így Magyarország valóban mintegy 6 százalékkal „meghaladta” a számára 7 évre járó uniós keretet.)
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, azon belül is az 5. számú választókerület fejlesztéseiről nehéz összesített adatot közölni, hiszen a kedvezményezettek nemcsak a helyi önkormányzatok, hanem a vállalkozói szféra szereplői, a civil szervezetek és az egyházak is. Ugyanakkor számos határon átnyúló fejlesztés is megvalósult.
A választókerület 98 települése közül csak néhány nagyobb város fejlesztéseiből szemlézünk. Sárospatak vonatkozásában elmondható, hogy pusztán az önkormányzathoz csaknem 3 milliárd forint értékű támogatás érkezett a lezáruló költségvetési ciklusban. Sátoraljaújhely Város Önkormányzatának vonatkozásában kiemelten nagy összegű fejlesztés volt a történelmi belváros megújítása, amely több, mint 780 millió forint uniós támogatással valósult meg, és a 2015-ös évben mintegy 285 millió forint támogatásban részesült a város. Encs Városába 2010 óta mintegy 760 millió forintnyi támogatás érkezett, de Cigánd is megvalósított nagyértékű fejlesztéseket, így például a 440 millió forinttal támogatott városrehabilitációt 2013-ban, vagy középületeinek energetikai fejlesztését (2015, 150 millió forint támogatás). Abaújszántó összesített adataiból kitűnik, hogy mintegy 1 milliárd 200 millió forint támogatás felhasználására volt lehetősége a városnak 2007 és 2013 között, Pálházán ugyanez az összeg csaknem 1,5, Göncön pedig 1,7 milliárd forint. Hosszasan sorolhatóak a fejlesztések, de a nemrégiben lezárultak közül mindenképpen megemlítendő a füzéri vár felújítása, amelynek második üteme több mint másfél milliárd forintos támogatással valósult meg, valamint az Abaújvárat Kenyheccel összekötő híd projektje a Hernádon, amely úgy jött létre mintegy 4,2 millió euróból, hogy annak 85%-a szintén uniós támogatás volt.
Fejlesztések a 2014-2020-as ciklusban A következő ciklusban, 2014 és 2020 között mintegy 12000 milliárd forint fejlesztési forrást használhatnak fel az itthon pályázók az Európai Unió és a hazai költségvetés támogatásával. Ezzel Magyarország az uniós tagállamok közül az elsők között szerepel az egy lakosra jutó támogatási összeg tekintetében, hiszen 2020-ig minden magyar állampolgárra 712 ezer forint fejlesztési forrás jut, ami fejenként 50 ezer forinttal több, mint az előző fejlesztési ciklusban. Az Európai Unió előtt álló kihívásokat látva kérdéses, hogy a kohéziós politika, a kelet-közép-európai régió tagállamainak gazdasági felzárkóztatására 2020 után is hasonló mennyiségben állnak-e majd rendelkezésre külső források, ezért a Kormány úgy döntött, hogy a 12 000 milliárd forint 60%-át közvetlen gazdaságfejlesztésre szeretné fordítani, megcélozva ezzel több százezer új munkahely megteremtését, valamint a kis- és középvállalkozói szektor megerősítését.
Dr. Hörcsik Richárd
Abaúj-Zemplén országgyűlési képviselője
Szakértői Kabinet
2
Az Európai Bizottság által elfogadott operatív programok:
• EMBERI ERŐFORRÁS FEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM (EFOP) • GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM (GINOP) • INTEGRÁLT KÖZLEKEDÉS-FEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM (IKOP) • KÖRNYEZETI ÉS ENERGIAHATÉKONYSÁGI OPERATÍV PROGRAM (KEHOP) • RÁSZORULÓ SZEMÉLYEKET TÁMOGATÓ OPERATÍV PROGRAM (RSZTOP) • TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM (TOP) • VERSENYKÉPES KÖZÉP-MAGYARORSZÁG OPERATÍV PROGRAM (VEKOP) • VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM (VP) • KÖZIGAZGATÁS– ÉS KÖZSZOLGÁLTATÁS-FEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM (KÖFOP)
• MAGYAR HALGAZDÁLKODÁSI OPERATÍV PROGRAM (MAHOP)
I. A 2014-2020-AS UNIÓS KÖLTSÉGVETÉSI CIKLUS VÁRHATÓ FEJLESZTÉSEIRŐL BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYE 5. VÁLASZTÓKERÜLETÉNEK VONATKOZÁSÁBAN
Az Önkormányzatok meghatározó fejlesztési forrásai a Területi Operatív program – a TOP -, valamint a Vidékfejlesztési Program. A TOP-ban a megyeszékhelyet nem figyelembe véve, az összesen 5 prioritáson belül 19 intézkedés van. Ezen intézkedésekhez felhívások tartoznak, amelyek pontosan meghatározzák, hogy az önkormányzatok milyen területekre pályázhatnak. Látható, hogy az intézkedések vonatkozásában az önkormányzatoknál is preferált az olyan beruházás támogatása, amely valamilyen bevételt eredményezhet a jövőben azok számára. Láthatóan támogatottak az ipar fejlesztésével, a gazdasági teljesítőképesség fokozásával kapcsolatos pályázatok. Ilyenek például a TOP-1.1.1 ipari parki fejlesztések, a TOP-1.1.3 helyi gazdaságfejlesztési beruházások, de a barna- és zöldmezős beruházások, továbbá a turisztikai fejlesztések is ide sorolhatóak. Nagy az igény a belvíz és a csapadékvíz kezelésére vonatkozó forrásokra, ám ezek jóval meghaladják a rendelkezésre álló keretet. Ugyanez igaz az egészségügyi alapellátás és a szociális alapszolgáltatások vonatkozásában. Ugyanakkor a szociális alapszolgáltatások biztosítása ma már nem kizárólag önkormányzati feladat, hanem állami, így a forrás mértéke is indokolt és magyarázható lehet.
Összességében elmondható, hogy 10 milliárdok állnak az önkormányzatok rendelkezésére a megyében a TOP-os keretből, valamint a vidékfejlesztési program kereteiből is komoly forrásokra pályázhatnak az önkormányzatok a Széchenyi 2020 program keretén belül a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban. A pályázatok eredményessége érdekében ugyanakkor már a tavalyi évben felállítottam választókerületi szakmai kabinetemet, amely direkt azzal a céllal jött létre, hogy szakembereink megfelelő szakmai támogatást nyújtsanak a pályázatok megírásában és a projektek megvalósításában bárhol, ahol erre az 5. számú választókerület településein igény mutatkozik.
Dr. Hörcsik Richárd
Abaúj-Zemplén országgyűlési képviselője
Telkibánya, 2016. február 09.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek