2024. 04. 30. kedd

Katalin, Kitti
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Barangoló
  • »
  • XVI. Harsányi Szüreti Nap – Helytörténeti kiállítás a Sópincében

XVI. Harsányi Szüreti Nap – Helytörténeti kiállítás a Sópincében

A XVI. Szüreti Napot rendezte harsány Önkormányzata és a Kéknefelejcs Népdalkör a pincesoron. Ez alkalomból átadták  az egykori egri Érsekség dézsmapincéjében  megvalósult, Sópicében lévő pinceházban, a Helytörténeti kiállítást is.

Az egész napos vigasság a Kéknefelejcs Népdalkör műsorával kezdődött, majd Szabó Gergely polgármester nyitotta meg az ünnepet: – A szüret olyan ünnep, amikor hálát adunk a jó termésért. Ez mindig jelentős eseménye volt az évnek a paraszt ember életében. Mi, itt a településen tizenhat esztendeje úgy gondoljuk, hogy ezt az ünnepet nekünk is folytatnunk kell. Ennek a mai napnak azért van különös jelentősége, mert a hagyományos munka eszközeit is sikerült összegyűjtenünk, megőriznünk, s az ifjúságnak is megmutatnunk, ezzel a helytörténeti kiállítással. A munka tovább folytatódik majd, hiszen a Sópincében, ahová gyógyulni járnak az emberek, helyet kapott a múlt, és nemsokára helyet kap majd egy, a Hargita megyével közösen működő helyi,- azaz erdélyi – termékek boltja is. Szeretném megköszönni a testületnek, a lakosságnak és miniszterhelyettes Úrnak, hogy ez a beruházásunk is megvalósulhatott.

Természetesen, mint minden jelentős megmozduláson ami a választókerületében történik, most is jelen volt Tállai András, NGM miniszterhelyettes, aki ünnepi beszédében azt hangsúlyozta, hogy mekkora öröm látni, hogy Harsány így épül, szépül. – Fontos, hogy egy település megtalálja, s megtartsa a saját történelmét, kultúráját. – mondta, majd így folytatta: Hogy milyen jelentősége volt régen a szőlőnek, bornak a településen, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 300 pince van a hegyen, s hogy az önkormányzat, erre figyelmet fordít a mai napig, azzal is, hogy az egykori érsekség dézsmapincéjét, – mondjuk nem is tudom mit szólnának hozzá, egykori gazdái, ha látnák, hogy ebben ma egy egészségmegőrző Sópince működik – megmentették az enyészettől, s a mai kornak megfelelő funkciót találtak neki, s új tartalommal töltötték meg.

A történelmi egyház áldása után átadták a nagyközönségnek az új kiállítást, s közben a vendég dalárdák, no meg a bor teremtett jó hangulatot a vigassághoz.

OBE-OL



Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A putnoki Polgármester válasza
TájékoztatásPutnok Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2019. szeptember hó 30. napján tartott Képviselő-testületi ülésén állást foglalt egy …

További cikkek