2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A Herman Ottó Múzeum és a Miskolci Galéria programja

2015.  szeptember 14-19.
* Szeptember  16., szerda 16 óra – HOM, Papszeri Öreg Épület (Miskolc, Papszer 1.)

VISSZAPILLANTÓ
RÉGÉSZETI KALANDOZÁSOK A HONFOGLALÓ MAGYAROK VILÁGÁBAN
Téma: A rejtélyes X. század
Előadó: Dr. Fodor István régész, a Magyar Nemzeti Múzeum címzetes főigazgatója
Voltak-e a X. században „szállási” temetők? Lehetséges-e a Kárpát-medencében a nomadizálás? Tükrözik-e a honfoglalás kori temetőink az egykori társadalom életmódját, gazdálkodását?
A témával foglalkozó régészek körében régóta vitatott kérdés, hogy a X-XII. század leggyakoribb, 100 sírnál kevesebbet számláló temetőtípusát tarthatjuk-e az egykori nomád szállások temetőinek. Azok, akik szerint ez lehetséges, ekkor még élőnek vélik honfoglalóink korai nomád állattartó gazdálkodását, sőt, a korai Árpád-korban ide sorolják az ún. praedium-szerű, kis települések temetőit is. Csakhogy az Árpád-korban már valóban vannak hasonló elnevezésű temetőink: mégpedig a kun szállástemetők.
A nomád kunok egy részének az Alföldre való betelepítésével a tatárjárás után újfajta települések jöttek létre: a nomád és megtelepülő kunok szállásai, amelyek valóban a keleti nomád szállásokra, s nem a velük egykorú, magyar falvakra hasonlítottak. Ezek után magától adódik a kérdés: nevezhetjük-e a fent említett, X-XII. századi temetőtípust kun mintára magyar szállástemetőknek?
A Visszapillantó előadássorozat második tanévének nyitóelőadásában Dr. Fodor István régész, a Magyar Nemzeti Múzeum címzetes főigazgatójának segítségével megvizsgáljuk, hogy helytálló-e egy ilyenfajta feltevés a X. századi magyarság vonatkozásában.
(Az előadássorozat alkalmanként érvényes múzeumi belépővel látogatható.)

* Szeptember 16., szerda 17.30 óra  – Papszeri Öreg Épület (Miskolc, Papszer 1.)
RENDHAGYÓ TÁRLATVEZÉS  MECSER NORBERT műgyűjtő vezetésével
Gyűjtők és gyűjtemények címmel új kiállítás-sorozatot indított útjára a Herman Ottó Múzeum. Ennek nyitányaként a barokk könyvkultúra, rajzművészet és térképészet jegyében nyílt a napokban az új kiállítás Magyarország nagy és dicső királyai címmel, mely Mecser Norbert  magángyűjteményének a legszebb darabjait tárja a látogatók elé.
Az 1664-ben Nürnbergben, Nádasdy Ferenc gróf költségén kiadott, magyar királyokat felsorakoztató portrésorozat 59 rézmetszete a hazai barokk uralkodóinkat felvonultató ősgalériák egyik legfontosabb forrása volt. Az eredeti, Nürnbergben nyomtatott kötet mellett a főúr által Pottendorfban alapított nyomdájában készült példány is megtekinthető, valamint az uralkodókról készült képsorozat egyes darabjai. A portrésorozatot a régi Magyarországot megjelenítő térképek és a korszak történelmi, természettudományos és teológiai témájú könyvészeti ritkaságai egészítik ki.

Szeptember 16., szerda 17 óra – Feledy-ház (Miskolc, Deák tér 3.)
TEREMTŐ ENERGIÁK
Dunai Beáta festőművész és Kiss Gabriella képzőművész közös kiállításának megnyitója
Megnyitja: Kákóczki András, a Miskolci Galéria intézményvezetője
Több éve indult útjára a Miskolci Galéria Feledy-házában az a sorozat, amely a város rajztanárait mutatja be. A kezdeményezés célja, hogy megismertesse az oktatás, nevelés iránt elkötelezett művészeket és azt az oldalukat, amellyel talán kevesebb alkalommal találkoznak az érdeklődők. Ők azok, akik a nehezebb utat választották, hiszen a tényleges művészeti munkára csak nehezen és sok áldozat árán van lehetőség. Most két lelkes, fiatal, mégis már sok eredményt elért rajztanár munkái tekinthetők meg a Feledy-házban: Dunai Beáta festőművész és Kiss Gabriella képzőművész alkotásai. Egyéni, egymástól teljesen eltérő, kifinomult stílus jellemzi mindkettejüket. Közös azonban bennük a munkájuk iránti mély elkötelezettség és a barátság.
(október 30-ig)

* Szeptember 17., csütörtök 16 óra – Színészmúzeum (Miskolc, Déryné u. 3.)
FUTRINKA UTCÁN INNEN ÉS TÚL..
A bábszínpadok legnépszerűbb állatmeséi című kiállítás megnyitója
Megnyitja: Szabó Attila, a Miskolci Csodamalom Bábszínház igazgatója
Miközben a Miskolci Csodamalom Bábszínház a Futrinka utca végi tökház lakóinak, Mazsolának és Manócskának kalandjait mutatja be, addig a színészmúzeum a bábszínpadjainkon is nagy sikert aratott állatmeséket idézi meg. A miskolci bábszínházzal közösen rendezett tárlaton láthatjuk többek között Mazsola tervezőjének, Bródy Verának az állatfiguráit is, melyek annak idején először az Állami Bábszínház színpadán hódították meg a gyerekközönséget…
(november 14-ig)

* Szeptember 17., csütörtök 17 óra  – Rákóczi-ház (Miskolc, Rákóczi u. 2.)
ARRAFELÉ
Rudolf Mihály építész és 22 tanítványának kiállítása kísérő rendezvényekkel
Köszöntőt mond: Ferencz István DLA habil., építész
Megnyitja: Bodonyi Csaba DLA, építész és Sulyok Miklós phd., művészettörténész
Kiállító művészek: Rudolf Mihály DLA, Balogh Miklós, Bereczki Zoltán, Bögös András, Cservenyák Eszter, Dobos Péter, Fehér Judit, Gonda Tamás, Huszanyik Borbála, Kovács Ágnes, Kováts Adél, Lipták Zoltán, Mike Diána, Molnár Katalin, Nagy-Balogh Lívia, Nemes Bertalan, Papp Dávid Béla, Pintér Dániel, Rüll Tamás, Szamosi Endre, Szász Csaba, Szélné Mercz Eszter, Szilágyi Szabolcs
(október 10-ig)

* Szeptember 18., péntek 16 óra – Rákóczi-ház (Miskolc, Rákóczi u. 2.)
URÁNIA MOZGÓSZÍNHÁZ – BÉKE MOZI – MŰVÉSZETEK HÁZA
Béres Beáta előadása
Kilencven éve, 1925. december 23-án nyitották meg Miskolcon a mai Művészetek Háza épületében az Uránia Mozgószínházat. Miskolc egyetlen, kifejezetten filmszínház céljára épült intézményének történetéről Béres Beáta, a Memento mozi című könyv szerzője tart előadást. A rendezvény keretében levetítik az 1931-ben készült Miskolci Filmfutár  című  híradófilm-összeállítást is.
Az előadás szorosan kapcsolódik AZ URÁNIA MOZI TÖRTÉNETE KÉPEKBEN kamaratárlathoz, mely a Miskolci Galéria Rákóczi-házában látható szeptember 11-20. között.  A kiállítás „könyvvetítésre” is invitál, a Memento mozi könyvet vetített formában lehet olvasni a Cinefest ideje alatt.

* Szeptember 18-19. péntek-szombat
ÉPÜLET A HOMLOKZAT MÖGÖTT
HERMAN OTTÓ MÚZEUM ÉS A MISKOLCI GALÉRIA PROGRAMJA A KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPOKON
Szeptember 18., péntek
15 óra – Rákóczi-ház:  Videoalkotás premier (Kortársművész és régészet) és KÖN indítás
– Bevezető tart: Dr.  Pusztai Tamás múzeumigazgató
– Rudolf Mihály Ybl-díjas építész tárlatvezetése a 60. születésnapja alkalmából                rendezett tárlaton
16 óra – Papszeri öreg ház:  Tizeshonvédek Erdélyben – Hazag Ádám muzeológus előadása
Szeptember 19., szombat
10 óra – Színészmúzeum:  Színházi séta –  elfeledett épületek
11 óra – Papszeri öreg ház: Háború alulnézetben – tárlatvezetés
12 óra – Képtár:  Mögöttes tartalmak, avagy Képtár környéki kaland a szocreál árnyékában

* Szeptember 19., szombat 12-17 óra – Égerszög-Művésztelep (Égerszög, Kossuth u. 1.)
TORNA ÉS GÖMÖR ÉPÍTÉSZETE A MÚLTBAN
Előadássorozat az Arrafelé – Rudolf Mihály építész és 22 tanítványának kiállításához (1.)
Előadók: dr. Czenthe Zoltán okl. építőmérnök, Daragó László DLA építész – BME Ép.Tört. Tanszék, Nagy György építész

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…

További cikkek