2024. 04. 30. kedd

Katalin, Kitti
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF

Az önismeret útján

Cecelia Ahern neve bizonyára sokak számára ismerősen cseng, a népszerű írónőt a P.S. I love you című regénye tette híressé, mely hamar bestsellerré vált és film is készült belőle. Az Amikor megismertelek a szerző legújabb regénye, mely olyan, mint egy lelki terápia; nem szenved hiányt filozofálgatásokból, kérdések felvetéséből, életútkeresésből, továbbá foglalkozik azzal, hogy hogyan ismerhetjük meg önmagunkat mások által.

A regény főszereplője a harmincas évei elején járó Jasmine, aki kénytelen egy éves kényszerpihenőre menni munkájából. Hamar ráun az otthonlétre és időközben felfigyel Mattre, a szembe szomszédjára, aki szintén munkanélkülivé vált. Matt rádiózott, ám provokatív stílusával túlfeszítette a húrt; gyakran részeges, családja pedig széthullóban van. Mi más következne, mint hogy a két szomszéd szerelmes lesz egymásba? Szerencsére ezúttal elmarad a cukormáz; nem ez történik: a történet kliséktől mentes és alakulása közel áll a realitáshoz.

A szereplők is hitelesek, mintha közülünk lenne bárki; így Ahern könyvét igazán közel érezheti magához az olvasó. Ezt tovább fokozza, hogy a regény E/1-ben íródott, így Jasmine meséli el a történetet, mely így meglehetősen személyessé válik. Emellett a szerző stílusa igazán kellemes olvasási élményt ígér; fontos, hogy ne ijedjenek meg azok se, akik már a regény elején is dinamikát várnak, hiszen eleinte lassan indul be a történet. Ám amint egyszer ez megtörténik, nincs megállás; a könyv letehetetlen.

Jasmine és Matt kapcsolata nem felhőtlen, számtalanszor ugranak össze és különbözik a véleményük; dialógusaik igazi színfoltjai a regénynek. Jasmine Down-kóros nővére is egy érdekes és egyben fontos mellékszereplője a könyvnek; számos olvasó szemét nyitják majd fel a leírások e betegséggel kapcsolatban, így kifejezetten pozitív, hogy Ahern felhívja a figyelmet erre a betegségre, mellyel kapcsolatban még manapság is nagy a tájékozatlanság.

A Jasmine életében bekövetkező változások szinkronban vannak az évszakok változásával; Ahern jól használja ezt a már eléggé elcsépeltnek számító metaforát. A könyv a lendületes cselekmény helyett a gondolatiságra és érzelmekre helyezi a hangsúlyt, valamint a párbeszédek dinamikájára. Az Amikor megismertelek nem csupán szórakoztat, hanem mélységével simogatja is az olvasó lelkét.

Ahern regénye kiváló olvasmány azoknak, akik egy érdekes és érzelmeket ébresztő történetre vágynak, ami gördülékeny olvasási élményt ígér és teli van érdekes és hiteles szereplőkkel. Az Amikor megismertelek alkalmas rá, hogy kiszakítsa olvasóját a szürke hétköznapokból és önmagával kapcsolatban is elgondolkodtassa.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ukrán gyerekek a Ráth-villában
Már három alkalommal fogadott az Iparművészeti Múzeum múzeumpedagógiai osztálya a háború miatt jelenleg hazánkban élő ukrán gyerekeket kifejezetten ne…

További cikkek