2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Beszámoló a tiszakeszi Közösségi Házban

A tiszakeszi Közösségi Ház 2013-tól végzett munkájáról tartott sajtótájékoztatót Bukta Erzsébet, a közösségi ház vezetője 2015. május 13-án. A közösségi ház projekt megvalósítása része a „Legyen jobb a gyermekeknek” a Mezőcsáti Kistérségben elnevezésű pályázat megvalósításának.

Bukta Erzsébet a Közösségi Ház történelmi visszatekintésével kezdte a sajtótájékoztatót. Majd projektoros prezentációját így folytatta:
„Engedjék meg, hogy pár szót elmondhassak a közösségi ház munkájának kezdetéről. Mikor munkámat kezdtem itt 2013 novemberében nagy izgalommal készültem a bemutatókra, közös megbeszélésekre, „fellépésekre” az előttünk álló munkákra. És most, hogy túl vagyunk a nehezén, lassan 2 éven épp ilyen nagy izgalommal tölt el, hogy beszámoljak a közösségi házba elvégzett munkánkról.

Nagyon sok változáson mentünk át a munkatársakkal és Közösségi házzal közösen együtt. A kezdetleges helyszínünk az Tiszakeszi IKSzT volt, feladatunk igen nehéz volt, hisz a szolgáltatásainkat nem tudtuk a lakosság számára biztosítani, viszont volt így is tennivaló bőven. Rengeteg családot látogattunk meg, felmértük a családok igényét, helyzetét, tevékenységeinket folyamatosan bonyolítottuk emellett. Helyszíneink folyton változtak: Iskolák, tornatermek, óvoda parkolója, sportpálya, IKSzT adott helyszínt nekünk, ez mindig attól függött, hogy milyen programmal készültünk a gyerekek, felnőttek számára. A legnehezebb feladatunk talán mégis az volt, hogy az időpontunk képlékeny volt a közösségi ház nyitásával kapcsolatban. Majd 2013 novemberében átköltöztünk a tényleges címünkre, és szép lassan beindultak a lehetőségek a családok számára: tanácsadás, mosás, mosdás, internet szolgáltatások, felnőtt tevékenységek

Csak felsorolás szempontjából szeretném ismertetni a legnépszerűbb felnőtt programjainkat: informatika mindenkinek, aerobic, felnőtt kézműves foglalkozások, filléres vásár, börze

Ha egy kis statisztikát is mondhatok, akkor elmondanám, hogy filléres vásár – börzét havi 1 alkalommal rendeztünk meg és ez a program ideje alatt 21 alkalommal lett megtartva, melyen több száz felnőtt érkezett.
Aerobic tevékenységünket is heti rendszerességgel tartottuk meg több mint 36 alkalommal rendeztük meg. Sajnos a 2015-ös évben már nem került rá sor, mert az aerobic oktató egészségügyi problémája miatt nem tudta biztosítani tovább az oktatást.

Informatika mindenkinek címet kapta az internetes oktatás. Szintén heti rendszerességgel történt és több mint 39 alkalommal lett megtartva.

Viszont volt, amiket próbáltunk, de nem jártak nagy sikerrel, így ezeket a programokat vagy átalakítottuk, vagy ritkább alkalmakhoz kötöttük, vagy sajnos volt, amit teljesen megszüntettünk. Ilyen programjaink voltak a felnőtt kézműves foglalkozás, a bűnmegelőzési előadás, mely csak negyedévente volt, vagy a sakk – matt tevékenység, melyre nem érkeztek lelkes sakkozók, a társas klub és színjátszó kör, melyet nagyobb ünnephez kapcsoltunk (farsang, karácsony).

Azért ne felejtsük el a gyerekeket, hisz talán őket sokkal hamarabb megnyertük és könnyebb volt a bizalmukat megnyerni, mint a felnőttekét. Szeretném, megköszöni a Lorántffy Zsuzsanna Református Általános Iskola és a Széchenyi István Általános Iskola Igazgatónőinek az együttműködésüket, hisz az ő közreműködésük nélkül ez nem jöhetett volna létre. Rengeteg programon, tevékenységen, nyári táboron, foglalkozásokon vagyunk túl. Nem sorolnám fel az összest, de a legsikeresebbeket mégis megemlíteném.

– kézműves foglalkozások: melyeket, alkalmakhoz kötöttünk húsvéti, karácsonyi, anyák napi, hagyományőrző halloween, mikulás, farsangi, nőnapi vagy csak egyszerűen csak kézműveskedtünk: pl. fűfej készítése, horgolás, üvegfestés, gyöngyfűzés, és még sorolhatnám. Több mint 52 db kézműves foglalkozáson vagyunk túl.
– Vetélkedő, mint másik nagyon népszerű foglalkozásunk. Általában ezeket is nevezetes napokhoz kötöttük. Ilyen világnapok, mint például a mese, a vitamin, az elsősegély, a víz, az újrahasznosítás, az állatok, a Kultúra, a költészet. Totó, kvíz, kérdezz – felet formájában történtek a vetélkedők.

Köszönettel tartozunk az Idősek Nappali Otthona vezetőjének, mert számos program valósulhatott meg közösen az idősek és a gyerekek számára. Nagyon nagy szeretettel fogadtak minket mikor anyák napján vagy nőnapkor mentünk köszönteni minden kedves édesanyát és nagymamát. Számos közös program közül kiemelném a népdaléneklési versenyt, a közös sütéseket a nőnapi és anyák napi köszöntést.

De nem csak a felnőtteknek és gyerekeknek szerveztünk programokat, sokszor a falu életébe is bekapcsolódtunk, részt vettünk. Próbáltuk minden korosztály igényét kielégíteni és mindenki számára megfelelő elfoglaltságot biztosítani. Bonyolítottunk le tavaszi vásárt, téli vásárt, majálist, nemzetközi roma napot, segítettük a „Tiszakeszi Maratont”, karácsonyi dalos esteken, szüreti bálon és bekapcsolódtunk a Lorántffy Zsuzsanna, illetve Széchenyi István napokon. És még oly sok hasznos programokon, rendezvényeken.
Reméljük, hogy ez a sok munka, amit magunk mögött tudhatunk, Tiszakeszi lakosai soha nem felejtik el és egy fajta új szemléletet fog jelenteni ez mindenki számára. Hisz elértük azt, hogy az idősek – gyerekek között bensőséges, baráti meghitt kapcsolat alakult ki. Elértük, hogy roma és nem roma felnőttek és gyerekek között elfogadás történt. Elértük, azt hogy jó módú és szegény családok között egy kapocs keletkezett és beindult az önzetlen segítségnyújtás a hátrányos családok felé.

És engedjenek meg egy mondatatot, hogy annyi partnerünknek megköszöntem az együttműködését, de ez a sok számos program nem valósulhatott volna meg Sepsi Ágnes és Tóth Anett munkatársam és a programban dolgozó többi lelkes munkatársak nélkül. Nagyon szépen köszönöm nekik!”

„Legyen jobb a gyermekeknek” a Mezőcsáti Kistérségben elnevezésű pályázat megvalósítása 2012. július 1-én kezdődött. A projekt elsődleges célcsoportja a hátrányos, illetve halmozottan hátrányos családok, illetve a kistérség teljes lakossága. Mezőcsáti kistérség kilenc településén alig 15 ezren élnek. A népesség mintegy ötöde roma. A népesség 22 százaléka 18 éven aluli, ez mintegy 3300 gyereket jelent. A kormány kiemelt figyelmet fordít a projekt támogatására, a hátrányos helyzetű térségekben élők felzárkóztatására.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek