2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Kalandosan és hitelesen a lovagok koráról

A lovagkirályok korába vezet vissza az ismert szerző, Bíró Szabolcs új regényfolyama, az Anjouk. A közelmúltban napvilágot látott első részről, és a folytatásról, amiben hamarosan felbukkan Nagy Lajos király is, május 14-én, csütörtökön délután 4 órától hallhatnak az érdeklődők a szerzőtől, a miskolci Tompa Mihály Könyvtárban.

Bíró Szabolcs „úgy tud írni a történelemről, hogy az nem lesz száraz, unalmas”. Ezt a megállapítást az interneten tette az író egy lelkes híve – akiről azt is érdemes tudni, hogy saját bevallása szerint messzire kerülte a történelmi regényeket, egészen addig, míg el nem olvasta Bíró Szabolcs Non Nobis, Domine című könyvét.

Egy műfaj rajongójává tenni valakit nem kis tett! Hogy mi a Felvidéken élő író titka? Nem titok az, hanem erény. A fordulatos kalandokat élethű, érthető és szerethető (vagy épp nem annyira szerethető…) szereplők élik meg a lendületes szövegű regényekben. A legfontosabb azonban, hogy Bíró Szabolcs nemcsak rajongója, hanem alapos ismerője is a középkornak!

Rengeteg szakanyagot, oklevelet, krónikát olvasott, jegyzetelt ki írás előtt-közben – sőt, hogy maga is minél inkább megismerje a korabeli ruhákat, harci mozdulatokat, ételeket, hagyományőrző csapatot alapított. Voltak persze kevésbé élvezetes pillanatai a kutatásnak. Egy interjúban például elmesélte: az egyik jelenetben valaki karddal az oldalán sétál éjszaka Temesvár utcáin. És elakadt az írásban – mert ki kellett derítenie, az akkori fegyverviselési szabályok szerint valóban sétálhatott-e karddal…

A hitelesség azonban nem ment a fő cél, a kalandos, élvezetes történet rovására. Íme, egy kis filmes előzetes a könyvről – és hangulatában a tervezett televíziós sorozatból: https://www.youtube.com/watch?v=W3r-6yjMypU. Akit elkap ez a sodrás, annak jó hír: az első kötetet, a Liliom és vért, az író elhatározása szerint még ebben az ében követi egy újabb. Így hamar megjelenik, és főszereplővé válik Diósgyőr egykori ura, Nagy Lajos király is. Minderről többet május 14-én, a Tompa Mihály Könyvtárban tudhatunk meg, egyenesen a szerzőtől.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek