2024. 06. 25. kedd

Vilmos
1 EUR 394 HUF
1 GBP 465 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Ifjú kutatókat ünnepeltek a Miskolci Egyetem „Tehetségnapján”

Ifjú kutatókat ünnepeltek a Miskolci Egyetem „Tehetségnapján”

A hallgatók eredményeinek erkölcsi elismerése, életpályájuk elősegítése és a jövő kutatóinak megszólítása volt a célja a 2015. május 12-én a Miskolci Egyetemen tartott Tehetségnapnak. Délben a legforgalmasabb helyen, a menzán nyitották meg a „Diáktudomány” Tehetséggondozás 2015. kiállítást „Akikre büszkék vagyunk” címen.
A rendezvény lezárta a 2014/15-ös akadémiai év Tudományos Diákköri munkáját és összegezte a XXXII. Országos Tudományos Diákkonferencia eredményeit. A program keretében sikeres „kutató-palántákkal” találkozhattak az érdeklődők a tudományos eredményeikből készült poszter-kiállításon.
Az OTDK-t minden páratlan év tavaszán hirdetik meg. Idén 16 tudományterületi szekcióban mérték össze erejüket a különböző felsőoktatási intézmények hallgatói. Több ezren neveztek országosan, és campusunk hallgatói is szép számmal képviseltették magukat a magyar hallgatók legfontosabb tudományos fórumán.
A miskolci egyetemisták nagyon szép eredményt értek el, hiszen a Műszak Földtudományi Kar diákjai egy első, hét második és négy harmadik helyezést, illetve hét különdíjat, a Műszaki Anyagtudományi Kar diákjai két első, négy második és két harmadik helyezést, a Gépészmérnöki és Informatikai Kar diákjai két első, két második, és három harmadik helyezést, továbbá öt különdíjat szereztek. Sikeresen szerepeltek a humán karok is, az Állam- és Jogtudományi Kar diákjai négy első, négy második és egy harmadik helyezést, a Gazdaságtudományi Kar diákjai egy első és két második helyezést, továbbá négy különdíjat, a Bölcsészettudományi Kar diákjai egy első, egy második és egy harmadik helyezést, az Egészségügyi Kar diákjai pedig egy második helyezést és egy különdíjat nyertek el.
A bölcsészeten, a műszaki-, természet- és társadalomtudományon kívül egészségügyi, sőt, zenei témákban is készítettek bemutatkozó poszter-előadásokat az OTDK-nyertes egyetemisták. Az OTDK a legrangosabb tanulmányi verseny a felsőoktatásban tanuló hallgatók számára. Az országos konferencia célja, hogy fórumot biztosítson a tehetséges egyetemisták és főiskolások tudományos eredményeinek bemutatására és értékelésére. Mára már az ország csaknem minden felsőoktatási intézményében folyik tudományos diákköri munka. Arra, hogy valóban tehetséges, kiváló képességű szakemberek kerülnek ki ezekből a tudományos diákkörökből, igen meggyőző bizonyíték, ha megnézzük az MTA rendes- és levelező tagjainak önéletrajzát, hiszen szinte mindenki diákkörben kezdte tudományos pályafutását. Reméljük, a ma bemutatkozott OTDK-nyertesek közül sokan választják a tudományos pályát, és bízunk benne, hogy tovább viszik ezt a szép hagyományt, és néhány év múlva közülük kerülnek ki a konzulensek, mestertanárok.
A rendezvény részeként két Miskolcon tevékenykedő fiatal kutató is bemutatta tudományos karrierjét, hangsúlyozva abban a Tudományos Diákkör szerepét. Ók ketten, Tóth Pál és Cseh Dávid, nem is olyan régen még maguk is versenyeztek, győztek és kiérdemelték a Pro Scientia Aranyérmet, ma pedig már Tóth Pál két hallgatója is büszkén mutathatta be nyertes munkáját.
A Szentgyörgyi Albert Nobel-díjas rektor által egykor megfogalmazott feladatok még ma is aktuálisak, és tökéletesen illeszkednek egy modern egyetem céljaihoz: „gyűjteni, terjeszteni és gyarapítani az emberi tudást”, nevelni a jövő tudósait, „akik majdan ezt a hivatást tőlünk átveszik…”, a haza részére olyan polgárokat nevelni, „akik el vannak látva a szellem fegyverével…”. Ez a mai rendezvény is megmutatta, hogy egyetemünk kutatói és tehetséges diákjai nap mint nap bizonyítják, hogy magukévá tették ezt az elhivatottságot.

Dr. Dabasi Halász Zsuzsanna
ME TDT titkár

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek