2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • B.A.Z.-megyei hírek
  • »
  • „Testvériskolai kapcsolat kialakítása a Harsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola és a Kistokaji Általános Iskola között”

„Testvériskolai kapcsolat kialakítása a Harsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola és a Kistokaji Általános Iskola között”

Érdekes programok szervezésével, előadó művészek és megbecsült szakemberek részvételével valósította meg testvériskolai projektjét az Európai Unió támogatása révén a Harsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola és a Kistokaji Általános Iskola. A 2014.02.01.-2015.04.30. között tartó partnerségi projekt keretében a két iskolából összesen 50 diák lehetett részese a programoknak, amik az egyéni érvényesülés és a közös cél lehetőségeit, valamint a partneriskolai kapcsolatok elmélyítését szolgálták.
A KLIK Miskolci Tankerületének „Testvériskolai kapcsolat kialakítása a Harsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola és a Kistokaji Általános Iskola között ” című TÁMOP pályázata azért is jelentős, mert sok halmozottan hátrányos helyzetű tanulónak adott lehetőséget a fejlődésre, művészekkel való találkozásra, balatoni nyaralásra, élményszerzésre, miközben jövőképüket és célkitűzéseiket segített megfogalmazni egyénileg és közösségi szinten is.
A 13.207.652 Ft, EU-forrásból származó pályázati támogatás lehetővé tette, hogy irodalmi, zenei és drámapedagógiai alapon fejlesszék a bevont diákok képességeit, kompetenciáját, önismeretét és szocializációját. Az intézmények pedagógusai  tanórán kívüli foglalkozásokat tartottak a generációk közötti együttműködések, az egészséges életmód, a társadalmi egyenlőség, az önkéntesség fontossága és a partneriskola megismerése témakörökben, amelyekre nagyobb előadások is épültek. A természet világa köré épülő heti rendszerességű foglalkozások mellett tantárgyi (képzőművészet) fejlesztésben és játékszakkörön vehettek részt a bevont tanulók. Kulturális programokra is váltottak belépőt:  a Miskolci Nemzeti Színház előadására, a Kávészünet zenekar koncertjére látogattak el a tanulók évközben. Várlátogatással egybekötött kiránduláson vehettek részt Diósgyőrben, Sárospatakon és Egerben. A programok között szerepelt a Harsányi Kalandpark és a Sópince látogatása is.
A két iskola képviselői személyesen is megismerkedtek: három alkalommal Kistokajban, három alkalommal  pedig Harsányban találkoztak. Harsányban és Kistokajban egyaránt betekintést nyerhettek a testvériskola mindennapjaiba. Az iskolai élet megismerése mellett a környék nevezetességeit is bejárták, együtt ebédeltek és bemutatkoztak a tehetséges diákok is. A projektben résztvevő tanulók 2014. július 14-20. között egy közös nyári táborozás keretében mélyíthették el barátságukat. A felejthetetlen bentlakásos nyári táborozás helyszíne Balatonfenyves volt. Összesen öt napot töltöttek el a Balaton partján, ahová mindkét partneriskola részéről 25-25 diák és 3-3 kísérő pedagógus érkezett. Közös foglalkozásokon, fürdőzéseken, hajókiránduláson vettek részt.
A pályázat keretein belül mindkét iskola gazdagodott a foglalkozások megtartásához szükséges szakmai anyagokkal, kis értékű eszközökkel és jelentős értékű papírírószerrel. A testveriskolak.webnode.hu projektweboldalt a pályázat során heti rendszerességgel frissítették a szakemberek, amely naprakészen tartalmazza a megvalósult programokat. A projekt szakmai vezetője Takácsné Oczela Csilla, a Harsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola igazgatója volt.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek