2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Középpontban a közbiztonság és a turizmus

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés szerdán az edelényi L’Huillier – Coburg kastélyban tartotta ülését. A közgyűlés keretében beszámolt megyénk közbiztonságának helyzetéről dr. Vereckei Csaba megyei rendőr főkapitány. Dr. Ruszinkó Ádám helyettes államtitkár tájékoztatott a turizmus helyzetéről, fejlesztési lehetőségeiről.

A gyönyörűen felújított kastély díszterme adott otthont a közgyűlésnek.  Bay Judit létesítményvezető köszöntötte a vendégeket. Az alkalmat megragadva bemutatta a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ tevékenységét, szólt az edelényi kastély felújításáról, a projekt további ütemeiről. Ezt követően a közgyűlés első napirendi pontjaként  a képviselőségről lemondott Bráz Györgyöt (MSZP) váltó Nyeste László tette le a képviselői esküt. Részben a cserével összefüggésben több bizottságban is változás történt.

Dr. Rusznikó Ádám a turizmus, mint ágazat jelentőségét alátámasztandó elmondta, hogy 320 ezren dolgoznak ezen a területen, amely a nyári csúcs idején akár félmillióra is felmehet. Örömteli hír, hogy 2014-ben növekedett a kereskedelmi szálláshelyet igénybe vevő turisták száma, s bővült, bár kisebb arányban a vendégéjszakák száma. A belföldi turizmus dinamikája meghaladja a külföldit, de több viszonylatban is jelentős előrelépés tapasztalható. A dinamikusan növekedő orosz turizmust azonban visszavetette az ukrajnai válság. A legtöbb vendég Németországból érkezik, második küldő ország Ausztria, a harmadik pedig Oroszország.

A turizmusért felelős helyettes államtitkár elégedetten nyugtázta megyénk, illetve Észak-Magyarország vendégforgalmának a növekedését, ami azért is lényeges, mivel sokaknak ad megélhetést, illetve erősödik az ágazat. Szólt a SZÉP kártya forgalomerősítő hatásáról is. Az elmúlt évek fejlesztései mellett kiemelte, hogy a 2014-20-as időszakban mintegy 230 milliárd forint pályázati keret van nevesítve az idegenforgalomra és más programból is lehet forrást majd szerezni, például turisztikai oktatásra. A folytatódó vár és kastély programmal kapcsolatban megjegyezte, hogy információi szerint aktív lesz megyénk ezen a területen.

A tájékoztatót az ünnep pillanatai követték, ugyanis Török Dezső és dr. Vereckei Csaba átadta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Közbiztonságáért Díjat. Az elismerést idén Pere István  alezredes és See Aurél főtörzszászlós vehette át. Ezt követően a megyei főkapitány egészítette ki szóban a megyénk bűnügyi helyzetét bemutató beszámolót. Kiemelte, hogy szinte valamennyi fontos mutatóban pozitív változás tapasztalható. A lakosságot leginkább irritáló közterületi bűncselekmények száma 20 százalékkal csökkent, a kiemelt bűncselekményeké pedig 10-el. Valamennyi emberölést felderítettek és az elkövetőt elfogták. „Borsod-Abaúj-Zemplén megyét továbbra is szívvel-lélekkel fogja szolgálni minden rendőr”- ígérte dr. Vereckei Csaba. Zárásként megköszönte a közgyűlés támogatását.

Dr. Takács Tibor vezérőrnagy,  országos bűnügyi főigazgató emlékeztetett  rá, hogy a rendőrségi munkában megyénknek „súlya van.”  A rendőreink gyorsak és tisztességes munkát végeznek. Az idén folytatódnak a kedvező tendenciák, csökken a bűncselekmények száma, javul a felderítés.

A közbiztonsággal kapcsolatban három jobbikos képviselő is felszólalt. Miklós Árpád frakcióvezető gratulált a kitüntetett rendőröknek, a rendőrség által végzett munkához, mivel a jogszabályi keretek közt a legjobban dolgoznak, azonban a beszámolót nem fogadják el. Ez jelzés részükről a jogalkotó felé. Célként fogalmazta meg, hogy a becsületes állampolgárt elégedettség töltse el, ha rendőrt lát, a bűnöző viszont rettegjen. A szocialista Vécsi István a bodrogközi mélyszegénységben élőket említve felhívta a figyelmet arra, hogy a rendőrök a jogszabályokat betartva, de emberségesen intézkedjenek. Kisebb jelentőségű esetekben a büntetés helyett először inkább figyelmeztessenek. Szamosvölgyi Péter (Fidesz) röviden csak annyit tett hozzá, hogy gratulál és megszavazza az előterjesztést.

A főkapitány válaszában Vécsi Istvánnak elmondta, hogy nyitott kapukat dönget. Amikor büntetni kell sok esetben rögzített tarifák vannak előírva. A Jobbik bejelentésére utalva megjegyezte, hogy személy szerint nehéz lesz majd kiállnia a rendőrségi napján a kollégák elé azzal, hogy „kegyelem kettessel átmentünk”. Török Dezső hozzá tette: a jogszabályalkotóknak a parlamentben kell üzenni…  A testület többsége tudomásul vette a beszámolót. Zárásként a közgyűlés elnöke ajándékot adott át a főkapitánynak. A rendőrök távozását követően Tamás Barnabás (Fidesz) kérte az elnököt, hogy aki nem a napirend szerinti témáról beszél először figyelmeztesse, utána vonja meg a szót.

A közgyűlés megtárgyalta és elfogadta a költségvetési rendelet módosítását, a megyei Integrált Tepülési Programot. Szűcs Erika (DK) érdeklődésére az elnök megerősítette, hogy várhatóan az év végére a meghirdetésre kerülő TOP pályázatok nyerteseivel 19-20 milliárd forint értékben eljutnak a szerződéskötésig. A többi operatív program kis késésben van. Csiger Lajos (Fidesz, frakcióvezető) az ipari parkok bővítésének feltételeiről szólt, megemlítve a forrásátcsoportosítási lehetőségeket is.

Az egyebek keretében Pasztorniczky István (Jobbik) felhívta a figyelmet arra, hogy feketébe öltöztek, mert szolidárisak az ápolókkal. Véleménye szerint veszélyben az ápolók és az orvosok utánpótlása. Frakciótársa Hocza Tamás a kaposvári trafikos gyilkosság apropóján fejtette ki véleményét. Török Dezső meg is jegyezte ezeket a felszólalásoknak ugyancsak a parlamentben lenne a helye.

A közgyűlés elnöke tájékoztatta a testületet, hogy a közelmúltban Lengyelországban együttműködési megállapodást írtak alá a Via Carpatia közlekedési folyosó létrehozásával kapcsolatban. A témáról az önkormányzat portálján, a www.baz.hu -n olvashatnak részletesen.

Az ülés zárását követően az érdeklődők megtekinthették a kastély építéséről készült kisfilmet, illetve a termeket bejárva megismerkedhettek az elvégzett nívós munkával.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek