2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Viszlát, rezsicsökkentés, jön a brüsszeli energiadiktátum

A Jobbik megdöbbenésének ad hangot annak kapcsán, hogy az uniós állam- és kormányfők tegnapi csúcstalálkozóján egyhangú döntés született az úgynevezett energiaunió létrehozásáról. Orbán Viktor Magyarország beleegyezését adta hazánk energiafüggetlenségének felszámolásához. Az energiaunió álcája alatt Brüsszel gyakorlatilag a tagállamok valamennyi energiapolitikával kapcsolatos döntésébe beleszólhat.
Az elmúlt hónapokban Magyarország saját bőrén tapasztalhatta meg, mit jelent mindez. A Déli Áramlat gázvezeték megfúrása, a Paksi Atomerőmű bővítése és a hosszú távú gázszállítási szerződés kapcsán kifejtett akadékoskodás egyaránt jelzi, Brüsszel számára a legkevésbé sem Magyarország vagy Közép-Európa energiabiztonsága a fontos, sokkal inkább a transzatlanti gazdasági érdekek képviselete.

Annál is inkább értetlenül állunk Orbán Viktor feltételek nélküli támogató döntése előtt, mivel a tagállamok vezetői által elfogadott úgynevezett zárónyilatkozat tartalmazza, hogy az állam a belső piac szabályaival összhangban avatkozik be a folyamatokba. Ez a mondat egyértelműen az államilag szabályozott energiaárak, vagyis a rezsicsökkentés végét jelenti. Ezen túlmenően uniós beleegyezés nélkül hosszú távú gázszállítási szerződést sem köthet hazánk a jövőben. A nagyobb átláthatóság uniós nyelven a döntésekbe való beavatkozást jelenti.
Mindez a Jobbik álláspontja szerint hazánk energiafüggetlenségének bűnös feladása csekély előnyökért, mondhatni: néhány „színes üveggyöngyért” cserébe.

Kepli Lajos országgyűlési képviselő, a Jobbik energiaügyekért felelős szakpolitikusa

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…