2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Elfogadhatatlan a parlamenti közvetítés megszüntetése

A Jobbik elfogadhatatlannak tartja, hogy a jövőben jelentősen korlátozni kívánja a közmédia az országgyűlési közvetítések terjedelmét. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, valamint a Duna Televízió döntése értelmében mindössze az interpellációkról és az úgynevezett azonnali kérdésekről fog csak tudósítani a köztévé, így várhatóan a legfajsúlyosabb felszólalásokról, a napirend előttiekről nem. Félő, hogy valójában ez is annak a tudatos kormánypárti politikának a része, ami lépten-nyomon a hatalomgyakorlás ellenőrizhetőségének korlátozását és a politikai intézményrendszer átláthatatlanságát célozza. Emlékezetes, hogy Kövér László házelnök korábban többször is a televíziós közvetítés értelmetlenségéről és haszontalanságáról beszélt. Nem csoda, hogy így gondolja, hiszen a kormánypárti politikusok a szavazásokon kívül alig találhatóak a munkahelyükön és a vitákban sem jeleskednek.  Az előző ciklusban jellemző gyakorlat volt, hogy a nagy horderejű törvények vitáját a fideszes többség késő éjszakai idősávokba helyezte, hogy minél kevesebben szerezhessenek tudomást a jogszabálytervezetek tartalmáról. A Nemzeti Együttműködés Rendszerében az Országgyűlés a lopakodó jogalkotás törvénygyára pusztán, nem valódi törvényhozási műhely. Mindezek fényében nem tűnik a valóságtól elrugaszkodottnak, ha azt feltételezzük, hogy a közmédia vezetői kormányzati nyomásra döntöttek a közvetítés megszüntetéséről.

Pedig az élő közvetítés a híradóktól eltérő, manipulálatlan jellegéből adódóan a legbiztosabb információforrás az egyes parlamenti pártok szakpolitikai álláspontját illetően. Sem a rádiós közvetítés, sem a Parlament Televízió adása nem mentesíti a közmédiát ebbéli társadalmi kötelezettsége alól. Már csak azért sem, mert e kettő közel sem ér el annyi embert, mint a köztelevízió.

Bár a közmédia műsorszerkezetének átalakítása, valamint az új parlamenti munkarend valóban megnehezíti az országgyűlési közvetítések elhelyezését a műsorrácsban, de meglátásunk szerint a törvényhozási munka nyilvánossá tétele a közszolgálati média legelemibb feladata. Felszólítjuk az állami média vezetőit, hogy a sajtóhírek szerint jelentősen megnövekedő csatornakínálatban szorítsanak helyet az országgyűlési közvetítéseknek és mondjanak nemet a kormányzati nyomásgyakorlásra.

Farkas Gergely frakcióvezető-helyettes

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek