2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

DK: Az Európai Parlament elfogadta a Nyemcov-határozatot

Az Európai Parlament jelentős többséggel fogadta el tegnap azt a határozatot, amely az orosz ellenzéki vezető Borisz Nyemcov gyilkosságáról és a demokrácia oroszországi helyzetéről szól. A határozati javaslat társszerzője Molnár Csaba, a DK EP-képviselője volt. Mint ismert, Nyemcov a meggyilkolása előtt annak a bebizonyítására készült, hogy az orosz hadsereg részt vesz a kelet-ukrajnai háborúban.

A határozat megállapítja, hogy Nyemcov nem az első Oroszországban, akinek a megölésében politikai motivációk is szerepet játszhattak.

A határozat továbbá kitér az oroszországi demokrácia állapotára, arra a fékek és ellensúlyok nélkül működő autoriter államhatalomra, amely politikai színezetű igazságszolgáltatást működtet, ellehetetleníti és megfélemlíti a civil szervezeteket, korlátozza az emberek gyülekezési jogát, manipulálja a választásokat, valamint nagyszabású propagandaháborút folytat a társadalom félretájékoztatásáért.

A Demokratikus Koalíció EP-képviselői erkölcsi kötelességüknek tartották a határozat megszavazását, hiszen az autoriter hatalomgyakorlás Magyarországon is erősödik: a magyar kormány is propagandát folytat a köztévében, a magyar kormány is egyre drasztikusabb eszközöket alkalmaz a civil társadalom megfélemlítésére, a magyar ügyészségnél is egyre inkább megfigyelhető a politikai alapon történő igazságszolgáltatás, nem is beszélve a választási törvény Fidesznek kedvező átírásáról.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…