2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

A Takata is a debrecenieket választotta

A kormányzat által politikai mentőövként Miskolcra irányított Takata, nemhogy esélyt sem ad a helyi vállalkozásoknak, hanem – igazodva a miskolci valósághoz – szakképzési hátterét is döntően a Debreceni Egyetem szellemi bázisán kívánja megteremteni, hangzott el a Jobbik hétfői tájékoztatóján. Badány Lajos, a párt önkormányzati képviselője arra hívta fel a figyelmet: a Debreceni Egyetem honlapján olvasható, hogy az intézmény gépészmérnöki duális képzés tekintetében együttműködési megállapodást kötött a miskolci Takata gyárral. Vagyis, immár nemcsak a folyó beruházások megvalósítását, hanem a szakmai képzések által biztosítható oktatási potenciált is elhalássza városunk elől Debrecen, pedig a gyártól alig pár kilométerre levő Miskolci Egyetem gépészmérnöki kara talán sokkal kézenfekvőbb megoldást nyújthatna az együttműködésre, véli Badány. Szerinte ez a gyakorlat megteremti a veszélyét annak, hogy a magasabb fizetést biztosító munkakörökbe más városból importálják a szakembereket, a miskolciaknak pedig ezúttal is marad a szalagmunka éhbérért.

„Kérdezzük az Egyetem vezetését, mi okozhatta, hogy a Takata választása a selmeci hagyományokkal rendelkező Miskolc helyett pont a fideszes „erős várra”, Debrecenre esett? Kik tárgyaltak e kérdésről, és mi a véleményük arról, hogy egyre kiszolgáltatottabb városunk lassan már Debrecen gyarmatává válik” – fogalmazott a képviselő.

Kiemelte azt is: több helyi vállalkozás is megkereséssel élt a Jobbik felé, miszerint a Takata beszerzése még csak lehetőséget sem biztosított számukra, hogy beszállítói ajánlatot tehessenek. Annak ellenére, hogy az aktuális piaci viszonyok ismeretében – véleményük szerint – eséllyel pályázhattak volna. Versenyhelyzetről lévén szó természetesen ők sem kivételezett státuszt, csak korrekt lehetőséget kérnek arra, hogy munkájukkal hozzájárulhassanak a helyi foglalkoztatottság növeléséhez, adóbefizetéseik révén pedig a város bevételi forrásainak bővítéséhez, tette hozzá Badány.

A politikus ezek után a városvezetéstől is választ vár arra: miként tervezik felfuttatni a kapcsolódó helyi vállalkozásokat, ha a jelentős kedvezményekkel Miskolcra telepített multicég szóba sem áll velük? Történnek-e most is rendszeres egyeztetések a választási kampányban még napi szinten reklámozott befektetővel?

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…