2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Sikeres Vadász Közéleti Konferenciát rendeztek Füzesgyarmaton

Közel száz vadász részvételével rendezték meg a sárréti kisvárosban a Vadász Közéleti Konferenciát. A békés megyei Körös-Sárréten is nagy hagyománya van a vadászatnak és a vadgazdálkodásnak. A térségben működő önkormányzatok és vadásztársaságok nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a vidéki élet hagyományainak felelevenítése mellett a vadászat értékeinek jelentőségére, a vadgazdálkodás fontosságára és az abban rejlő lehetőségekre irányítsák a figyelmet. Füzesgyarmat Város polgármestere, Bere Károly, karöltve a helyi vadásztársasággal és a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnökével, Farkas Zoltánnal, 2014. szeptember 26-28 között Füzesgyarmaton „Vadász Közéleti Konferenciát” szervezett, amelynek fővédnöke Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke volt. A rendezvényen két fő témaköre az „Az apróvad gazdálkodás lehetőségei” és a „Megújuló vadász közélet…” voltak.

A programot pénteken koronglövészettel nyitották, majd szombat délelőtt egy tartalmas konferenciával folytatódott az összejövetel, amelynek megnyitóján Dr. Kulcsár László, a Magyar Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke kifejtette, hogy szívesen látogat el a vadászokhoz, hiszen ő is természetkedvelő ember, s szívesen jön Füzesgyarmatra, amely által Bere Károly munkáját is támogathatja.

A rendezvény előadói az apróvad-gazdálkodás elméleti és gyakorlati szakemberei közül érkeztek, ám a rendezvény a résztvevők gyakorlati tapasztalatának és a különböző vélemények megosztására is teret nyújtott. Dr. Szemethy László egyetemi docens, aki a SZIE Vadvilág Megőrzési Intézetéből érkezett, és Hajas Péter Pál apróvad-gazdálkodási szakértő az apróvad állomány jelenlegi helyzetét, számuk növelésének lehetőségéről tájékoztatott.

Dr. Székely István a Vadászati Törvény módosításának szükségességéről beszélt, lehetőséget adva a megjelenteknek véleményük kifejtésére is.

Délután Gyebnár Péter a vidékfejlesztési források megszerzésének lehetőségeiről, majd Prohászka Béla a Mintamenza programban a vadhús közétkeztetésben betölthető szerepét elemezte.  A Konferenciát Homonnay Zsombor és Békés Sándor előadása zárta, akik a vadászhagyományok ápolásáról, a vad tiszteletéről és a vadászetikai szabályokról osztották meg gondolataikat a hallgatósággal.

Az ünnepi vacsora megnyitóján Bere Károly polgármester jelezte, hogy a jövőben is igyekszik segítséget nyújtani a rendezvény megrendezéséhez.

Vasárnap délelőtt „Jó gyakorlat a vadgazdálkodásban” címmel – tereplátogatásra került sor a Peroktáv VT-nél, ahol a komplex vadgazdálkodás rendszerébe kaptak betekintést a látogatók.

Az új és aktuális vadászközéleti információk és a mintaértékű vadgazdálkodás megismerése mellett itt lehetőség nyílt e hétvégén a barátkozásra, wellnessre, koronglövészetre, a helyi vadászélet és a gasztronómia megismerésére is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek