2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Három milliárdos projekt kórházainkban

A Miskolc város területén működő két kórház (Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórház – B.-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház) feladatainak harmonizációjáról és strukturális integrációjáról 2013. évben született egészségpolitikai döntés, mely a lakosság egészségi állapotának javítását célozza, magas színvonalú szolgáltatások biztosításával. A szakmai működés átalakítására épülő infrastrukturális beruházás lehetővé teszi, hogy ne csak a nyújtott szolgáltatások színvonala legyen magas, hanem az azt kiszolgáló környezet minőség is. A kórházak közötti feladatátadás teljes feladat-megosztásként, profiltisztításként is felfogható.
A 2013. március 5-én aláírt Támogatási Szerződés alapján a konzorciumi partnerek 100 %-os támogatásban részesültek céljaik megvalósításának érdekében, mely összesen 3 milliárd Forintot jelent.
A Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórház önállóan 2 milliárd Forint támogatásban részesül. Az itt megvalósuló projekt építészeti szempontból két fő elemből áll:
− a jelenlegi sebészeti épület átalakítása, átépítése Pulmonológiai és neurológiai központtá
− belgyógyászati ellátásnak helyet adó épület IV. emeletének átalakítása fekvőbeteg osztállyá.
Kapcsolódó projektelemek a fejlesztéssel érintett szakterületek ellátási funkcióinak modernizálása: eszközbeszerzés és betegirányítási informatikai rendszer bevezetése.
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház projektrésze 1 milliárd forint, amelyből a volt egészségügyi szakiskola épületét alakítja át a kórház onko-sebészeti hoteltömbbé, ezzel biztosítva a szakmai harmonizáció infrastrukturális hátterét.
A projektben megvalósuló eredmények:
− A két kórház vonatkozásában: 10.351,51 m2 felújított, átalakított korszerűsített épület;
− Nettó 3.641 m2 megszűntetett pavilon-méret a MISEK-nél;
− Fiatalodás a fejlesztéssel érintett szakmák vonatkozásában a nagy értékű gép-műszerek átlagéletkora tekintetében, mindkét kórház esetében (a két kórházra vetített átlag 4,145 év csökkenés);
− Csökkenés a fejlesztéssel érintett szakmák vonatkozásában az amortizálódott eszközök arányában (két kórház átlagában 47,64%-os elmozdulás).

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek