2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Halálosztás bűnösök és ártatlanok között

A jelenlegi magyarországi helyzet kedvez a politikai regényíróknak, hiszen elég jó alapot szolgál egy fiktív krimi- illetve kalandtörténet kibontakoztatásához – élnek is a lehetőséggel, hiszed eddig meglehetősen hiánycikk volt a piacon a magyar krimi. A kategóriában Frei Tamás robbant be eddig leginkább a köztudatba, politikai és pénzügyi konspiráción alapuló kaland- és thrillerregényeivel. A nemrégiben lezajlott kormányválasztás egyébiránt pedig apropót szolgál egy, a parlamenti választást megpiszkáló regényhez. A krimi kiemelt, ismert magyar szerzője, Réti László új, a Vérvonal című könyvében ez tehát nem marad érintés nélkül – de ha ennyiben ki is merülne sztori, nem kerülne most bemutatásra.

A cselekmény több szálon fut Budapesten. Egyrészt a választásokat követhetjük nyomon, melyről tudjuk, hogy ez egy kifejezetten kiemelt és érzékeny időszak, hiszen egy ország figyel árgus szemekkel a politikusokra, akiknek mindent be kell dobniuk, ha meg akarják nyerni a többség kegyét, s így a győztesként kikerülni. A jelenlegi miniszterelnöknek azonban nem áll jól a szénája, így nagyon óvatosnak és körültekintőnek kell lennie, mert bármi szerencsétlen történés hatására egy csapásra leváltásra kerül kormánya.

A másik szál egy nyomozás, mégpedig mészárlás ügyében. Ugyanis újra megtörténik a móri bankrablás, csak a fővárosban. Ám egy hősnek sikerül más befejezés írni eme „epizódnak” aznap. Az eset megoldása Lovassy Márkra vár, a nagy tapasztalattal, ám kissé besokallt nyomozóra, ám a halott gyilkos azért mégiscsak feladja még neki is a leckét.

Később kiderül, hogy tudására nagy szükség is van, ugyanis az események igen érdekes fordulatot vesznek: a bűnözők is elkezdenek hullani, valamint más helyszínekről is kerülnek elő gyilkosságnak áldozatul esettek. Az ügy kezd egyre bonyolultabb lenni, a rendőrsének nincsen egyszerű dolga, és lassan embere se…

S miként találkozik a két szál? Hatalom, nyomás a kormány és az ellenzék felől – két irányból fúj a szél. Nem kis nehezítő körülményt jelent az ügyek szempontjából, hogy korrupció leng a levegőben. Így Lovassy kénytelen úgy felderítenie a bűntetteket, hogy közben a politikai színtéren is lavíroznia kell.

Mi sem könnyebb, mint megosztó esemény(eke)t belevenni a történetbe, melyektől sokáig hangos is volt a média – ilyen a móri bankrablás esete, természetesen újraírva. Ráadásul nem is túl eredeti. Azonban veszélyeket is rejt magába, hiszen nem szerencsés, ha túlzottan hasonlít a megtörtént esethez; ezt elkerülendő pedig kreativitást igényel. Azonban erről a Vérvonalban szó sincs: a szerző csak az ötlet merített a valóságból.

Érezhető Réti fejlődése kötetről kötetre, hiszen ez talán az eddig legizgalmasabbra sikeredett műve. Rendkívül izgalmas, ugyanis tele van váratlan fordulatokkal, így a cselekmény irányvonalát így nem is nagyon lehet kiszámítani. A rendőrség működését is jól, hitelesen bemutatja – ami többéves tapasztalata után nem is csoda.

Mindemellett pedig roppant szórakoztató, humoros dialógusokkal tűzdelte az író a Vérvonalat: a szereplők száját sorra hagyják el a cinikus, ironikus szavak. Melyek egyúttal apró, elrejtett utalások, kiszólások a jelen magyar helyzetre is – érdemes tehát figyelemmel olvasni, a sorok között is. A Vérvonal tehát egy nagyon jól megirt krimi, mellyel egyszerre lehet izgulni és szórakozni. Miközben mód adódik reflektálni és párhuzamot vonni az aktualitásokkal. Nem kérdés, hogy ajánlott a bűnügyi regényeket szerető olvasóknak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…