2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Fán rohad az alma

Fán rohad az almaAz igen alacsony felvásárlási árak, illetve az elmaradt kormányzati segítség miatt kivágják az almafákat az elkeseredett, jelentős veszteséget elkönyvelő termelők – mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke a szervezet sajtótájékoztatóján még októberben.

 

Akkor arról is szó volt, hogy idén 510 ezer tonna ipari alma termett és csak 350 ezer tonnát tudunk feldolgozni, így 160 ezer tonnának nincs helye. A felvásárlási ár pedig mindössze 9 -11 forint. A szakértők szerint addig nem is lesz jobb a helyzet, amíg nem a termelők tulajdonában lesz a feldolgozóipar piacot befolyásoló hányada.

Az étkezési alma felvásárlásánál sem sokkal jobb a helyzet, hiszen Hejő menti almatermelőktől tudjuk, hogy 39-59 forintot akartak adni a gyönyörű első osztályú étkezési almáért. Így sokan inkább le sem szedik.Tegnap készült fotónk tanúsága szerint, még nem vágták ki, de le sem szedték az almát, például a Zemplénben sem. Szívbemarkoló látvány, hogy kilométereken keresztül ott az alma a fán és a fa alatt, a piacon és az üzletekben pedig 150 és 390 forint között vehetjük meg kilóját.

-obe-
 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek