2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

GONDOLATMENET

A Herman Ottó Múzeum vándorkiállítása
 Megnyitó:
2014. március 7., péntek 17 óra – Nagymihály, Zempléni Múzeum

Köszöntőt mond:
Mgr. Maros Demko
a Zempléni Múzeum igazgatója
és
Szörényi Gábor András
a Herman Ottó Múzeum igazgatóhelyettese

*
A kiállítás arra mutat rá, hogy a mindenkori ember végső soron ugyanazon központi kérdésekhez és fogalmakhoz kapcsolódva hozta – és hozza – létre tárgyi és szellemi produktumait. A szóban forgó fogalmak – szerelem, család, munka, hit, elmúlás, szenvedély, háború,  hagyomány – az ember lényegéből fakadnak, s az emberiséget egyetlen sorsközösségé kovácsolják. Központi gondolataink tehát közösek, ám ezek tárgyi manifesztációi térségenként – sőt egyénenként – nagyon is különbözőek lehetnek.
A kiállítás a miskolci Herman Ottó Múzeum képzőművészeti, néprajzi, régészeti és történeti gyűjteményeinek válogatott darabjain keresztül beszél a mindenkori érző, gondolkodó és cselekvő emberről, az azonosságon belüli sokféleségről, egyúttal a lokális sajátosságokról.

A tárlatot első alkalommal a Kassa Európai Kulturális Főváros rendezvénysorozat részeként, a Kelet-Szlovákiai Múzeumban mutatták be tavaly ősszel, innen érkezik újabb állomáshelyére, Nagymihályba.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…

További cikkek